15 C
Tuzla
01.06.2023.

Preminuo bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf preminuo je u nedjelju nakon dugotrajne bolesti u bolnici u Dubaiju, gdje je godinama boravio u samonametnutom egzilu, potvrdila je glasnogovornica pakistanskog konzulata u Dubaiju i ambasade u Abu Dhabiju Shazia Siraj.

Pakistanska vojska i misija te zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavili su smrt bivšeg komandanta vojske (79) koji je svrgnut s vlasti 2008. godine.

Premijer Shehbaz Sharif, predsjednik Arif Alvi i komandanti pakistanske vojske, mornarice i vazduhoplovstva izrazili su saučešće povodom njegove smrti.

Posebnim letom za Dubai u ponedjeljak će se Musharrafovo tijelo vratiti u Pakistan na sahranu, izvijestio je lokalni TV kanal Geo News.

Bivši general, koji je preuzeo vlast u državnom udaru 1999. godine, donio je brzi ekonomski rast i pokušao uvesti društveno liberalne vrijednosti u konzervativnu muslimansku zemlju.

Musharraf je godinama uživao snažnu podršku, a njegova najveća prijetnja bila je Al Qaida i drugi militantni koji su ga pokušali ubiti najmanje tri puta.

No, njegova oštra upotreba vojske za gušenje neslaganja, kao i kontinuirana podrška Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv Al Qaide i afganistanskih talibana u konačnici su doveli do njegovog pada.

– Zovu ga vojnim diktatorom, ali nikada nije postojao jači demokratski sistem od onog pod njim. Dao je Pakistanu slobodne medije i naglašavao različitost mišljenja u Pakistanu – kazao je bivši bliski Musharrafov suradnik Fawad Chaudhry, vođa stranke bivšeg premijera Imrana Khana.

Musharraf se pridružio onome što je Washington nazvao “ratom protiv terorizma” nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. Pakistan je američkim snagama omogućio kopneni i vazdušni pristup Afganistanu kako bi protjerali militante Al Qaide.

Podrška je bila u suprotnosti s pakistanskom dugotrajnom politikom podrške talibanima, koji tada kao i sada kontroliraju susjedni Afganistan. To je Musharrafa učinilo metom militanata u Pakistanu, a također je uzrokovalo gubitak podrške među konzervativnim elementima u Pakistanu.

Nakon što mu je dopušteno liječenje u inostranstvu iako se suočio sa slučajem izdaje u Pakistanu, Musharraf je posljednji put odletio u Dubai 2016. godine, piše Reuters.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!