18.9 C
Tuzla
31.03.2023.

Spasioci iz TK: „Pokazali smo koliko je bosansko srce”

Iako uz skromnu opremu u odnosu na druge međunarodne timove, spasioci iz BiH uspjeli su pružiti maksimalnu pomoć unesrećenim u Turskoj i biti jedini tim koji je na terenu bio 24 sata, a i posljednji koji je napustio ovu zemlju. Pokazali su spremnost i edukovanost za djelovanje u rizičnim situacijama.

“Stekli smo prijatelje ne samo u Turskoj nego širom svijeta, jer smo pokazali šta mi možemo, koliko možemo i ustvari pokazali smo koliko je to bosansko srce, taj bosanski inat i rekla bi bosanska hrabrost” – istakla je Sandra Musić, pripadnica FUCZ

Zahvalnost za iskazanu hrabrost i požrtvovanost deset spasilaca sa područja Tuzlanskog kantona, pripadnika Federalne uprave civilne zaštite i gorskih službi za spašavanje iskazao je i premijer Tuzlanskog kantona.

Bili su u prilici da spašavaju građane, narod Turske, na pravi, na najbolji način su predstavljali Tuzlanski kanton, državu BiH u okolnostima kakvim smo svjedoci, gdje je država na određen način iz ovih nama svima nedragih razloga bila zakočena” rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Nesreća u Turskoj ponukala je kantonalnu vladu da djeluje u pravcu jačanja i formiranja timova zaštite i spašavanja, uz pomoć spasilaca, odnosno uz primjenu njihovog znanja i iskustva.

“Da ljude koje imamo i ovih deset koje smo imali dole, a imali smo zaista jednog, dva ili tri eksperta iz oblasti zaštite i spašavanja, njihovo znanje bismo prenosili na neke druge, mlađe ljude, a opet s druge strane bismo formirali taj tim koji bi bio sačinjen od različitih disciplina ljudi koji bi u svakom momentu mogli odgovoriti na različite vrste problema” rekao je Mirza Džinović, direktor KUCZ.

Planira se formiranje Centra za obuku operativne grupe od 100 do 150 ljudi, koji bi bili spremni djelovati u raznim situacijama, kao i nabavka neophodnih materijalno tehničkih sredstava.

POSLJEDNJE DODANO