30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Sutra u Tuzli počinje Sedmica gitare

Koncertom profesora iz Njemačke Sanela Redžića i Thomas Müller-Peringa sutra počinje ovogodišnja Sedmica gitare koja će trajati sve do 22. jula. Koncert otvorenja i dobrodošlice će biti održan u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” sa početkom u 19.30 sati.

U okviru programskih dešavanja bit će održana četiri koncerta, intenzivne radionice u vidu individualne i grupne nastave, orkestar gitara, svakodnevno skupno vježbanje i slobodne aktivnosti. 

Sva mjesta za prijave učesnika su popunjena, a oni dolaze iz mjesta širom BiH i regiona ali i svijeta.

Riječ je o događaju kreiranom iz potrebe da se gitaristima pruži prilika da tokom ljeta rade sa vrhunskim profesorima gitare iz Europe.

Idejni tvorac, osnivač i umjetnički direktor je profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru. Dobitnik je 36 internacionalnih nagrada i godinama radi na promociji klasične gitare i umjetnosti.

Ovogodišnji predavači za klasičnu gitaru su Alejandro Cordova iz Meksika, Vojislav Ivanović (BiH, Grčka), Tal Hurwitz (Poljska, Izrael), Thomas Müller-Pering iz Njemačke, Sanel Redžić (BiH, Njemačka), István Römer iz Hrvatske, Elvis Sivčević i Belma Tuzović-Mujkić iz BiH.

Koncerti će se održavati u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” Tuzla, a svakodnevna nastava u Domu mladih i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla.

Tuzla Guitar Week je protekle godine u svom prvom izdanju nadmašio očekivanja organizatora, učesnika i posjetilaca, a ove godine se očekuje još veći uspjeh manifestacije.

Vezane vijesti

TUZLA