-0 C
Tuzla
31.01.2023.

Sve više ostavljenih beba, raste potreba za hraniteljima

Porodica, dom i zdrava sredina u kojoj će odrastati, prava su koja bi trebala imati sva djeca. No, situacija u praksi pokazuje drugačije. U Domu za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla trenutno se nalazi 64 djece. Poražavajuća je činjenica da je u ovoj ustanovi došlo do porasta broja djece na bejbi odjeljenju.

Kada je riječ o bebi odjeljenju tu imamo predškolsku djecu, jaslice i bebice i tu trenutno imamo priliv na tom odjeljenju. To bi zaista moglo ukazivati na nešto da se vide koji bi mogli biti uzroci i indikatori da se vidi šta se to dešava u društvu da imamo povećan broj djece baš tog uzrasta”, kazala je Amela Tupajić, šefica Socio-pedagoške službe Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK navode kako je hraniteljstvo jedan od najboljih načina da se mališanima bez adekvatne roditeljske brige pruži zaštita i podrška. Kada ispune određene uslove i prođu obuku, hranitelji dijete primaju u svoj dom i na taj način ono postaje dio porodice.

Mi na području TK imamo 118 hraniteljskih porodica, međutim to nije dovoljno potreba za hraniteljskim porodicama je daleko veća. Iako je transformacija doma u završnim fazama ipak dolazi do povećanja broja djece u Domu naročito kada su u pitanu manjeg uzrasta. Neke općine nemaju niti jednu hraniteljsku porodicu”, rekao je Edin Šestan, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK za oblast socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Najvažniji dio cijelog procesa jeste edukacija stoga se na području našeg kantona realizovalo nekoliko radionica sa hraniteljskim porodicama s ciljem jačanja hraniteljstva, navode iz Kantonalnog resornog ministarstva. Svaka osoba koja je zainteresovana da bude hranitelj za sve informacije može se obratiti centru za socijalni rad u svojem gradu ili općini.

POSLJEDNJE DODANO