11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Tanji Fajon uručena Zlatna medalja Bošnjačkog instituta

Ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije Tanji Fajon uručeno je priznanje Zlatna medalja Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića za 2022. godinu, koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za doprinos nauci, kulturi, te ukupnom prosperitetu bosanskohercegovačkog društva.

Uz izraze zahvalnosti Fajon je istakla da je počastovana nagradom koju prije svega doživljava kao priznanje Sloveniji koja je uvijek podržavala BiH i njene narode u ostvarivanju svojih ciljeva na putu ka boljoj budućnosti.

– Uvijek govorimo da su naši odnosi tradicionalno prijateljski, dobri i da nema otvorenih pitanja i to nije samo ustaljena diplomatska fraza. To je čvrsta osnova naše saradnje – istakla je Fajon.

Podsjetila je da je prošle godine proslavljeno 30 godina od uspostvaljanja diplomatskih odnosa između Slovenije i BiH, te da je u tom periodu razvijena intenzivna i razgranata saradnja praktično u svim oblastima. Naglasila je da je danas važno razmišljati o budućnosti, te da je budućnost BiH i cijele regije zapadnog Balkana u EU.

– Sada BiH mora učiniti svoj dio posla, prije svega što prije uspostaviti vlasti na svim nivoima i početi ispunjavati prioritetne zadatke koje je odredila Evropska komisija. BiH se mora pripremati za pregovore, provesti reforme u svim oblastima i pripremiti se za ulazak u EU. To je težak zadatak i to je izueztno složen proces transformacije društva. Stoga će biti potrebno ujediniti sve snage bez obzira na političku, etničku i vjersku pripadnost. Slovenija vam je sa svojim iskustvom i znanjem spremna i dalje pomagati u provođenju potrebnih reformi – navela je Fajon.

Zlatnu medalju Tanji Fajon uručio je predsjednik Upravnog odbora Instituta Fehim Škaljić koji je naveo da je odluka o dodjeli priznanja donesena na temelju njenog izuzetnog doprinosa u promociji Bosne i Hercegovine, njenih interesa, historije, kulture i umjetnosti te pomoć u predstavljanju bosanskohercegovačkog svekolikog nasljeđa kao evropskog naslijeđa.

– Tanja Fajon je evropska i naša, odlučna, sposobna, dobronamjerna, njen rad donosi korist ljudima i zato joj se vjeruje. Dugo u kontinuitetu u raznim oblastima radi za korist regiona, naše zemlje BiH. Ugledna evropska političarka koja se izborila za dio naše slobode – slobode kretanja, za bezvizni režim u u EU našim građanima i to kroz uporno i snažno lobiranje u Evropskom parlementu – istakao je Škaljić.

Nakon uručenje priznanja slovenačkoj ministrici Fajon održana je kratka sesija Instituta koju je moderirao direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović, prenosi Fena.

Vezane vijesti

TUZLA