7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Turković i Fajon – Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH

Ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije Biser Turković i Tanja Fajon razgovarale su danas u Sarajevu o najvažnijim bilateralnim pitanjima, aktuelnoj situaciji u BiH te njenom evropskom putu.

U pitanju je prva posjeta jednog od evropskih zvaničnika nakon što je BiH postala zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropske unije te je ministrica Turković zahvalila Fajon za nesebični angažman i snažno zagovaranje pozitivne odluke za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

– Uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kandidatski status predstavlja jasan put za BiH, njene građane te ostaje da mi ubrzamo ispunjenje prioriteta koji su postavljeni za kandidatski status koji smo dobili. Ostalo je to sada kao naš dug da se ispuni što prije – navela je ministrica Turković.

Kaže da BiH sve više usklađuje vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ministrica Turković je istaknula da je Slovenija kontinuirano podržavala evropski put BiH, ne samo u posljednje vrijeme, nego dugi niz godina, a za ministricu je kazala da je bila snaga koja je davala nadu BiH kroz svoje istupe u Evropskom parlamentu.

Tokom sastanka razgovarano je i o najvažnijim bilateralnim pitanjima kao i o aktuelnoj situaciji u BiH nakon općih izbora. Razgovarano je i o situaciji na zapadnom Balkanu, a bilo je govora i o prijetnjama stabilnosti regiji, jačanju ruskog uticaja, te o nastavku evropskih reformi u BiH.

Ministrica Turković upoznala je sagovornicu o tome kako teče proces formiranja vlasti u BiH nakon općih izbora, izražavajući nadu da će taj proces brzo biti završen, te da će nove snage raditi ubrzano na ispunjavanju 14 prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Po njenim riječima, potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama.

– Razgovarali smo i o pokušajima produbljivanja podjela u BiH, nasuprot evropskim vrijednostima. Nadamo se da će taj procjep biti prevaziđen. Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa, te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda, te da se pokrene krivična akcija za kršenje odredbi Ustavnog suda – istaknula je ministrica Turković.

Kada su u pitanju ekonomski odnosi između dvije zemlje, Turković je ocijenila da su oni razvijeni, te da je trgovinska razmjena dobra, ali postoji mogućnost za njeno unapređenje. Slovenija je na četvrtom mjestu najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Vanjskotrgovinska razmjena je u konstantnom je porastu, a u toku 2021. i 2022. godine nastavljen je njen rast.

– U prvih 11 mjeseci 2022. godine iznosio je 1,37 milijardi KM, dok je uvoz iznosio 1,35 milijardi KM. Slovenija je jedna od zemalja s kojom imamo suficit u trgovinskoj razmjeni – kazala je ministrica Turković.

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o problemu isplate devizne štednje, a ministrica Turković zatražila je od nadležnih institucija u Sloveniji da razmotre mogućnost rješavanja dvojnog državljanstva što za BiH, s obzirom na veliki odliv stanovništva, predstavlja izuzetno važno pitanje.

Ministrica vanjskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon izrazila je zadovoljstvo što je danas u Sarajevu, prvi put nakon što je BiH dobila status kandidata EU na kojem je čestitala građanima BiH.

– Slovenija je dala ruku i tu je da ponudi stručnu pomoć Bosni i Hercegovini, koja će se na tom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reforme unutar BiH. Iskoristite priliku koja vam je ponuđena, ruku Evropske unije koja vam je pružena, a od Bosne i Hercegovine ovisi kako će jako stisnuti tu ruku – navela je ministrica Fajon.

Dodala je da će nakon dodjele kandidatskog statusa, institucije BiH   morati uraditi svoj dio zadatka, ispuniti 14 ključnih prioritetnih zadataka koje je odredila Komisija, a koji će omogućiti početak pristupnih pregovora sa EU i to posebno u oblastima vladavine prava i slobode medija.

Tokom sastanka razgovarano je i o bilateralnim odnosima Slovenije i BiH koji su, kako je ocijenjeno, tradicionalno dobri i bez većih otvorenih pitanja.

Ministrica Fajon je napomenula da imaju u BiH oko 100 preduzeća slovenskog kapitala, koji upošljavaju oko 15.000 državljana BiH.

– Drago mi je govoriti sa mladim ljudima u ovoj zemlji. Slovenija je ponudila i veliku pomoć u bilateralnoj saradnji u akademskom segmentu. Oko 1.500 studenata iz BiH, odnosno iz regiona, ima besplatno školovanje u Sloveniji – zaključila je ministrica Fajon.

Najavila je da će se tokom posjete BiH sresti s predstavnicima privrede, a na Fakultetu političkih nauka sa akademskom zajednicom razgovarati o mogućnosti unapređenja saradnje.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA