15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Tuzla dobila novog gradonačelnika: Zijad Lugavić pobjednik izbora

Tuzla je nakon 22 godine dobila novog gradonačelnika. Funkciju prvog čovjeka grada u narednih nešto više od godinu dana obnašat će Zijad Lugavić, kandidat SDP-a. Prema preliminarnim rezultatima nakon svih 160 obrađenih biračkih mjesta, Lugavić je dobio povjerenje 12 hiljada Tuzlaka. Kako kaže, već od danas kreće u realizaciju aktivnosti i ciljeva koje je predstavio tokom izborne kampanje.

Gdje će nam biti fokus na zahtjevima i potrebama građanki i građana, privrednih subjekata, nevladinih organizacija, jer samo na takav način i zajednički možemo graditi bolju budućnost. Ja sam u protekla dva mjeseca elaborirao svoj program rada i na četiri debate sam elaborirao sve izborne ciljeve, konkretne ciljeve, konkretne aktivnosti”, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

U utrci za gradonačelnika Tuzle bilo je šest kandidata. Drugi izbor za Tuzlake bio je Mirnes Ajanović, nezavisni kandidat sa osvojenih 30,9 posto glasova, dok je treći po broju osvojenih glasova mladi Omer Berbić, kandidat Naše stranke, koji je dobio podršku 17,49 posto građana.

Tuzlanski advokat Mirnes Ajanović uprkos podršci velikog broja građana i jakoj izbornoj kampanji nije se uspio izboriti za funkciju gradonačelnika. Pobjedu političkom konkurentu nije želio čestitati, a tokom izborne noći nije krio razočarenje odzivom građana na glasanje, što je, kako kaže rezultiralo pobjedom Lugavića..

Imat ćemo gradonačelnika koji nema niti 10 posto podrške biračkog tijela, gradonačelnika kojeg su izabrali uposlenici Gradske uprave, SDA-a, Islamska zajednica i mafija. Imat ćemo čovjeka koji će služiti bivšem gradonačelniku, SDP-u, Islamskoj zajednici, SDA-u i mafiji. Iz tog razloga, pored toga što se radi o mom dobrom prijatelju, ja mu ne mogu čestitati jer će biti samo marioneta u rukama svih ovih ljudi, a ne građana Tuzle”, rekao je Mirnes Ajanović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle.

Sa druge strane kandidat Naše stranke Omer Berbić, zadovoljan je, kaže podrškom koju su mu građani Tuzle pružili, jer je to osam puta više od one koju je dobio tokom prethodne kandidature. Pobjedu je, navodi, očekivao iako nije bila realna, a nada se da će novoizabrani gradonačelnik Tuzle ispuniti obećanje dato građanima.

Ja se nadam da će gospodin Lugavić, kojim ovim putem želim čestitati jer je vodio fer kampanju, da će ispuniti bar 50 posto onoga što je obećao, a obećao je puno. Ima godinu i pol i neka se dokaže. Ali evo za godinu i pol idu novi izbori, ide nova šansa i naši građani će procijeniti koliko je realizirano od onoga što je obećano”, navodi Omer Berbić, kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle.

Prijevremeni izbori u BiH za gradonačelnike i načelnike održani su u četiri grada i dvije općine. Po broju birača upisanih u Centralni birački spisak, Tuzla je brojala najviše glasača, no ipak odziv građana je bio najslabiji. Od 111 512 registrovanih birača, glasalo je tek 23,14 posto njih. Nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdi rezultate glasanja, novoizabrani gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić bit će na čelu grada do narednih Lokalnih izbora.

Vezane vijesti

TUZLA