15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

U pretresima pronađeno oružje, municija i opojna droga

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela, 14. i 15.2.2023.godine izvršili pretrese i druge planske aktivnosti na pet lokacija na području Tuzlanskog kantona (Živinice, Tuzla, Gračanica i Gradačac).

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem više krivičnih djela, i to: petnaest manjih pvc. pakovanja sa sadržajem praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, više tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu “ekstazi”, jedno pvc. pakovanje sa sadržajem tvrde materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, tri vakumirane pvc. folije u kojima se nalazi bijela praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, dvije metalne kutije sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, devet ručno smotanih cigareta sa sadržajem osušene biljne materije koja asocira na opojnu drogu, jedan manji grumen bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, drobilica za opojnu drogu, digitalna vaga, dva okvira za automatsku pušku, puška M 48 i 5 metaka za istu, puška tzv. dvocijevka, patrone (sačme) call. 4,5 mm, 95 metaka različitog kalibra, odjevni predmeti i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Pronađeni predmeti i materije su privremeno izuzeti radi vještačenja, a policijski službenici poduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju predmeta, te će nakon kompletiranja istih biti podneseni odgovarajući Izvještaji Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv više lica.

Jedna osoba, A.D., rođen 1995.godine iz Gračanice je lišena slobode i uz Izvještaj predato Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, prilikom pretresa kod navedene osobe pronađene su materije i tablete za koje je vještačenjem utvrđeno da se radi o opojnim drogama Amfetamin, Cannabis sativa i Ekstazi, te oružje i municija.

Vezane vijesti

TUZLA