7 C
Tuzla
01.03.2024.

/VIDEO/ Počast velikom umjetniku: Na današnji dan rođen Ismet Mujezinović

Na današnji dan, prije 116 godina rođen je veliki umjetnik – Ismet Mujezinović. Rođen je u Tuzli 02.12.1907.godine, gdje je i umro 07.01.1984. godine.
Izvjestan dio života je proveo u Sarajevu, gdje je uz umjetnički rad, bio angažovan i u kulturno-umjetničkom životu grada. Sudjelovao je u osnivanju: lista Oslobođenje, Škole primijenjenih umjetnosti, udruženja Collegium artisticum, Bosna filma i drugih udruženja i ustanova. Iz Sarajeva se vratio u rodnu Tuzlu 1964.g. i nastavio svoj likovni i kulturni angažman. Atelje u kojem je radio i živio od 1964.g. je postao važno mjesto za okupljanje Tuzlaka i umjetnika koji su oblikovali kulturno-umjetnički život u gradu.
Bio je jedan od osnivača lista Front slobode, Univerziteta u Tuzli i idejni osnivač i utemeljitelj Galerije istaknutih ličnosti, koja je prerasla u Međunarodnu galeriju portreta Tuzla. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo, kao i ordena i plaketa za doprinos u antifašističkoj borbi tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Bio je dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.
O Međunarodnoj galeriji portreta čiji je idejni osnivač Mujezinović, govorili smo u podcastu “Tuzla calling”.

Međunarodna galerija portreta Tuzla osnovana je 1964. godine donacijom likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Osnivači Galerije su bili Mevludin Ekmečić i Ismet Mujezinović, a osnovana je pod nazivom Galerija jugoslovneskog portreta Tuzla. Svoj profesionalni interes vezuje za istraživanje, prezentaciju i valorizaciju značajne likovne teme – portreta. Galerija u svom fundusu posjeduje preko 5.000 djela najpoznatijih slikara sa područja ex Jugoslavije i na taj način predstavlja svojevrsni muzej slikarstva. Od 2013. godine dvije zbirke iz fundusa Galerije su nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine. U 59. epizodi podcasta otvaramo vrata Međuanrodne galerije portreta Tuzla.

Ismet Mujezinović u Tuzli ima i svoj spomenik. O tome smo također govorili u podcastu “Tuzla calling”.

Izgradnja spomenika na javnim površinama u Tuzli i okolini, može se pratiti kroz prošlost od vremena austrougarske vladavine do danas. Spomenici su predmeti koji služe za sjećanje na pojedine ličnosti ili događaje. Najčešće se radi o umjetničkim predmetima (kipovi, skulpture i fontane), a osim njih postoje i spomen-parkovi, obelisci, spomen ploče, česme, nadgrobne ploče itd. U novoj epizodi podcasta govorimo o umjetničkim djelima koja se trenutno nalaze na nekoj od lokacija na području grada Tuzla, bez obzira na vrijeme njihovog nastanka, tehniku izrade, vrstu materijala, te sadržaj i tematiku. Husinski rudar, Kaptol, Leda i Labudovi, Bacač diska, Majka s djetetom, Most s kipovima, Kupačica, kompleks partizanskog groblja, Suza, Koza, Majka i dijete, spomen kompleksi samo su djelić prepoznatljivih spomenika u Tuzli. Istraživači svakodnevno potvrđuju da se Tuzla može pohvaliti bogatim spomeničkim nasljeđem i izraženom spomeničkom kulturom. Epizode pronađite na našem YouTube kanalu i na našim društvenim mrežama.

Mujezinović je u Sarajevu imao svoj atelje. Danas je to mjesto obilježeno spomen pločom. Zgrada u kojoj je bio smještan Atelje nalazi se u ulici Ferhadija.

Vezane vijesti

TUZLA