15 C
Tuzla
07.06.2023.

Vrijeme je proljetnog čišćenja, prijeti opasnost od požara

Stiglo je proljeće, a s njim i proljetno čišćenje i pripreme za sjetvu. Obično te pripreme uključuju spaljivanje korova, granja i drugih poljoprivrednih viškova. Međutim, to čišćenje vrlo često može napraviti više štete nego koristi.

„Nalazimo se na jednoj novoformiranoj deponiji koja je napravljenja prilikom sječenja, obrezivanja voća, gdje se složilo sve, postavljen je stiropor, sve je pripremljeno da bi se to zapalilo. Paljenje ovog granja može prouzrokovati požar većeg razmjera ako vjetar puhne iz nekog pravca i da se onda proširi na obližnje rastinje koje bi se širilo dalje, a progresija tog razvoja je uvijek neizvjesna“, rekao je za RTV Slon Jasmin Habul, zamjenik komandanta u PVJ Tuzla.

A upravo požar većih razmjera, vatrogasci su sinoć gasili u tuzlanskom naselju Divkovići. Iako je, srećom, vatra brzo stavljena pod kontrolu, požar je izbio na nekoliko različitih lokacija, a prema riječima vatrogasaca, ovaj požar asocira na namjernu paljevinu.

Paljenjem vatre na otvorenom možete izazvati upravo ovo – uništavanje prirode, što u konačnici može dovesti i do uništenja ekološkog sistema, jer u prirodi žive različite životinje.

Zbog toga vatrogasci građane savjetuju da budu na oprezu tokom proljetnog čišćenja bašti.

Nijedan požar nije bezazlen, svaki pravi materijalnu štetu i pravi mogućnost veće katastrofe, kako u materijalnom smislu, tako i u smislu gubitka ljudskih života. Kad se radi o šumama, to su uglavnom nepristupačni tereni, gdje je teško doći, pa smo prinuđeni koristiti traktore ili gasiti manuelno odnosno ručno, što dodatno otežava proces smanjenja požara“, istakao je Habul.

Habul dodaje i da se sav poljoprivredni otpad može iskoristiti i na drugačiji način.

Obično ljudi koji imaju bašte, ti objekti su dislocirani od sistema centralnog grijanja i oni koriste neku vrstu ogrjeva. Mogu to iskorstiti za ogrjev, onda nešto može služiti kao određena vrsta đubriva, sve što je organskog porijekla na neki način se može iskoristit“, dodao je Jasmin Habul, zamjenik komandanta u PVJ Tuzla.

A ukoliko tokom čišćenja svojih bašti ipak morate paliti vatru, vatrogasci savjetuju da je držite pod nazdorom kako ne bi došlo do požara.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!