Zašto su jagode i trešnje skuplje nego ikada?

Zašto su jagode i trešnje skuplje nego ikada?

Na pijacama i tržnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, cijene jagoda i trešanja ove godine su znatno više nego prethodnih sezona. Kilogram se prodaje po cijeni od 10 do čak 20 KM, dok se kupci uglavnom odlučuju za pola kilograma kako bi ublažili trošak.

Riječ je isključivo o domaćem voću – uzgojenom u plastenicima i ranim parcelama u toplijim krajevima regiona. Upravo ta činjenica, uz povećane troškove proizvodnje, jedan je od ključnih razloga visokih cijena.

Šta je uzrok poskupljenju?

Kasni početak sezone: Produžena zima i hladno proljeće odgodili su berbu. Kasni mrazevi dodatno su oštetili usjeve, posebno u Hercegovini i južnoj Srbiji.

Viši troškovi uzgoja: Grijanje plastenika, navodnjavanje, zaštita biljaka i repromaterijal – sve je skuplje.

Manje prinosa: Zbog vremenskih neprilika, prinos je manji nego lani. Prema procjenama, u nekim dijelovima BiH i Srbije proizvodnja ranih sorti jagoda smanjena je i do 30%.

Potrošačke navike se mijenjaju

Zbog cijena, građani sve češće kupuju manje količine – najčešće po pola kilograma, a kupovina se svela na jednu sedmično ili samo u posebnim prilikama. Ipak, mnogi ističu da je domaće voće ukusnije i zdravije od uvoznog, pa su spremni platiti više.

Poređenje s prošlom godinom

U istom periodu prošle godine, kilogram jagoda koštao je između 6 i 8 KM, a trešnje su dostizale do 10 KM krajem maja. Ove godine cijene su više i do 50% već od samog početka sezone.

Hoće li cijene pasti?

Kako budu pristizale količine iz sjevernijih krajeva, očekuje se blagi pad cijena, ali proizvođači ne vjeruju da će one znatno opasti. Problemi poput vremenskih nepogoda, skupih repromaterijala i nedostatka radne snage pogađaju i kasnije zasade.

Vezane vijesti

RADIO SLON