15 C
Tuzla
01.04.2023.

Zukić: Izboru predsjednika Federacije BiH trebao bi prethoditi politički dogovor

Izboru predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi prethoditi politički dogovor. To nije nešto što se može dogovoriti usput i na hodniku, ocijenio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH Muamer Zukić (SDA).

Zukić je to kazao nakon što Refik Lendo, koji je juče u oba doma Federalnog parlamenta imenovan u rukovodstvo Federacije BiH, nije došao na sastanak na kojem je trebao biti izabran predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo, potrebno je organizirati sastanak u skladu s Ustavom i procedurama i postići politički dogovor, te napomenuo da se imenovanje Vlade FBiH ne može obaviti bez Stranke demokratske akcije.

– Ne može se bez izbornog pobjednika niti mimo Ustava, zakona i procedura. Vladu će imenovati predsjednik s potpredsjednicima, a nikakvi potpisi delegata, jer delegati ne imenuju Vladu – naveo je.

Ističe da je novoformirana koaliciona većina krenula putem preglasavanja Bošnjaka i donosi odluke mimo bošnjačkog naroda.

– Imamo odluke Kluba srpskog i Kluba hrvatskog naroda koje se primjenjuju i na državnom i na federalnom nivou, samo se Bošnjaci ne poštuju i mi ćemo se boriti protiv takve politike – zaključio je Zukić.

Uz Lendu, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su novo rukovodstvo FBiH. Bradara i Stojanović kazali su da će novi sastanak zakazati za danas u 10.30 sati i pokušati dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO