10.5 C
Tuzla
29.03.2024.

Učinkovitija i pouzdanija zdravstvena zaštita u BiH uz podršku Evropske unije

Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske uručena su danas četiri nova terenska vozila za hladni lanac u vrijednosti od preko 250.000 eura čiju je nabavku obezbijedila Evropska unija kroz projekat „EU4Health“.

Značaj vozila za hladni lanac je iznimno bitan u procesu održavanja temperature vakcina tokom transporta, jer izlaganje vakcina neodgovarajućim temperaturama može uticati na kvalitetu i sigurnost same vakcine. Nova vozila će uveliko doprinijeti osiguravanju sigurnog transporta vakcina od javnih zdravstvenih institucija ka ambulantama širom BiH.

Kako bi osigurala kvalitetan hladni lanac za skladištenje svih vrsta vakcina za djecu i odrasle, Evropska unija je zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini do sada isporučila 253 hladnjaka za kontrolirano skladištenje vakcina, rashladne komore, ručne rashladne kutije,  ličnu zaštitnu opremu i dodatnu opremu, kroz projekt “EU4Health”, vrijedan 13,7 miliona eura.

Šef Operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Gianluca Vannini je prilikom isporuke vozila istakao da su uručena vozila nastavak podrške jačanju hladnih lanaca zdravstvenih ustanova kako bi mogle bolje odgovoriti na potencijalne izazove procesa imunizacije stanovništva i dodao: “Evropska unija je uz Bosnu i Hercegovinu od prvih dana pandemije, radili smo na povećanju spremnosti zdravstvenih ustanova za pandemiju te poboljšanju njihovih ukupnih kapaciteta za pružanje drugih zdravstvenih usluga. Do sada smo osigurali više od 20 miliona eura bespovratnih sredstava za jačanje zdravstvenih ustanova u BiH kroz nabavku visokosofisticirane medicinske  opreme i uređaja. Zajedno sa lokalnim i međunarodnim partnerima, nastavljamo podržavati jačanje i razvoj zdravstvenog sektora u BiH“.

Vozila uručena danas su prva vozila s hlađenjem koja su stekla pretkvalifikaciju Svjetske zdravstve organizacije za performanse, kvalitet i sigurnost i mogu se koristiti za pouzdan transport vakcina u temperaturnom rasponu od 2-8 ̊C. BiH je prva zemlja u Evropi koja je dobila ovakvu vrstu vozila.

Učinkovita i sigurna imunizacija stanovništva ključna je za uspješno savladavanje trenutnih i budućih zdravstvenih izazova s kojima se suočavaju zemlje širom svijeta. Nepoštivanje principa hladnog lanca dovodi do smanjenja efikasnosti te na kraju i propadanja vakcina.  Novom opremom i vozilima, zdravstvenim radnicima širom Bosne i Hercegovine omogućeni su kvalitetni i sigurni uslovi kako bi se osigurao djelotvoran proces imunizacije.

Zamjenica šefice predstavništva UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko istakla je: “Današnja donacija Evropske unije jasan je dodatni znak kvalitetne saradnje međunarodnih organizacija sa nadležnim zdravstvenim institucijama u BiH. UNICEF BiH pružio je značajnu podršku vlastima u odgovoru na pandemiju COVID-19 uključujući donošenje značajnih reformi u oblasti učinkovitog upravljanja vakcinama kroz zajedničku saradnju. Kada se osvrnemo na ono što je moglo biti bolje, jasno je da su pripravnost, planiranje i otporni sistemi ključni za smanjenje uticaja uzrokovanih bilo kojom krizom. UNICEF BiH spreman je nastaviti raditi s vlastima na razvoju otpornih sistema koji će pomoći u odgovoru na sve prijetnje javnom zdravlju u budućnosti“.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i epidemiolog i pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јеla Aćimović zahvalili su se Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci jačanju sektora zdravstva Bosne i Hercegovine i osiguravanja što kvalitetnijih i učinkovitijih uslova rada. “Ova specijalizirana vozila će znatno unaprijediti svakodnevni rad Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ovom donacijom unaprijedit ćemo transport cjepiva iz centralnog skladišta do najudaljenijih zdravstvenih ustanova i mjesta u FBiH. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju provodimo kroz ovaj projekat kako bi štitili zdravlje građana. Dragocijene su nam bile donacije Evropske unije tokom pandemije te se nadamo da će se naša saradnja nastaviti i u narednom periodu,“ izjavio je Skočibušić.

“U vanrednim situacijama, kakva je bila pandemija, pomoć za osiguravanje funkcionalnijeg programa vakcinacije u Republici Srpskoj je zaista bila potrebna. Vakcine same po sebi su najefikasnije sredstvo koje imamo za borbu protiv zaraznih bolesti. Da bi bile učinkovite i da bi vakcinaciju mogli sprovesti na ispravan način, moramo imati adekvatnu opremu i uvjete. Vozila koja smo dobili danas nam omogućavaju da ovaj proces bude mnogo lakši i da budemo mnogo sigurniji u postojanost hladnog lanca tokom transporta. Zbog toga je ova donacija od velikog značaja za nas te ćemo vozila koristiti ne samo za vakcinaciju protiv COVID-19 već i redovni program vakcinacije u RS,” dodala je Aćimović.

Današnja donacija rezultat je uspješne suradnje između Delegacije EU u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH i UNICEF-a te relevantnih zdravstvenih institucija bez kojih odgovor Bosne i Hercegovine na globalnu pandemiju ne bi dao ovako dobre rezultate.

EU4Health samo je dio podrške Evropske unije jačanju sektora zdravstva Bosne i Hercegovine. Od početka pandemije, za potrebe bolnica i drugih javnih zdravstvenih ustanova širom Bosne i Hercegovine, Evropska unija je isporučila visokokvalitetnu medicinsku opremu koja uključuje respiratore, rendgen aparate, ultrazvučne aparate, aparate za anesteziju, EKG monitore i drugu opremu, te preko 30 tona zaštitne medicinske opreme.

Podrška je dio sveukupne EU podrške BiH za ublažavanje krize i oporavak od posljedica pandemije u sektoru zdravstva i ekonomskog oporavka za koji je EU izdvojila preko 95 miliona eura bespovratnih sredstava.

Vezane vijesti

TUZLA