21.7 C
Tuzla
24.03.2023.

Agencija za nadzor osiguranja FBiH: Tržište osiguranja u FBiH stabilno i održivo

Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine održala je sastanak s upravama društava za (re)osiguranje na kojem su također bili prisutni i predstavnici Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini, Zaštitnog fonda Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine i Aktuarskog društva u Bosni i Hercegovini.

U prvom dijelu sastanka Agencija za nadzor je prezentirala podatke o tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2022. godinu s fokusom na podatke koji se odnose na osiguranje od autoodgovornosti te dala osvrt na provedene i planirane aktivnosti regulatora, priopćeno je u četvrtak iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Istaknuto je da je u 2022. godini premija životnih i neživotnih osiguranja zabilježila porast, da je tržište osiguranja i dalje dominantno vezano za osiguranje vozila (autoodgovornost i kasko) te da se može reći kako je tržište osiguranja u FBiH, uvažavajući navedeno kao i pokazatelje poslovanja, stabilno i održivo.

Drugi dio sastanka bio je posvećen Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja 17- Ugovori o osiguranju (MSFI 17).

Prezentaciju vezanu za primjenu i izazove MSFI 17 održao je konzultant Stjepan Anić – Op2M doo Zagreb, dok je Agencija za nadzor dala osvrt na trenutni status MSFI 17 u Federaciji Bosne i Hercegovine, prezentirala rezultate analize upitnika o spremnosti sektora osiguranja za implementaciju standarda, te ukazala na predstojeće aktivnosti vezane za pripremu implementacije.

– S obzirom na nisku razinu spremnosti društava za osiguranje kada je u pitanju implementacija MSFI 17, u trećem kvartalu 2022. godine Agencija za nadzor je poduzela aktivnosti na prolongaciji primjene standarda te sačinila Akcijski plan, na osnovu čega je Savez računovođa, revizora i financijskih radnika FBiH donio odluku da se primjena standarda prolongira do 1. siječnja 2026. godine – ističe direktor Agencije za nadzor Ivan Luburić.

Dodaje kako društva za osiguranje, uz podršku Agencije za nadzor, trebaju razdoblje od naredne tri godine maksimalno iskoristiti i adekvatno se pripremiti za punu implementaciju standarda.

– U cilju adekvatne pripreme formira se radna grupa na razini sektora osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine koju će činiti predstavnici Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine, Akturaskog društva u Bosni i Hercegovini i Agencije za nadzor – zaključio je Luburić.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO