7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Bećirović i Suljagić-Umjesto proslave neustavnog dana RS-a raditi na stvaranju pozitivne klime u BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića, a osudili su obilježavanje takozvanog dana RS-a podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

– Novo obilježavanje 9. januara organizirano u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banjoj Luci, uprkos odlukama Ustavnog suda, prema zakonima u Bosni i Hercegovini predstavlja krivično djelo i stoga treba biti kažnjeno i spriječeno u budućnosti, jer nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona i ponavljanje – istaknuo je Bećirović.

Dodao je da je zbog toga potrebno da hitno reagira međunarodna zajednica i da se sankcionira nepoštivanje zakona.

Osuđujući obilježavanje 9. januara Bećirović je pozvao vlasti entiteta RS da poštuju vladavinu prava i da umjesto proslave neustavnog dana RS-a rade na stvaranju pozitivne klime, među svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, jačanju stabilnosti i ekonomskog napretka.

Član Predsjedništva BiH Bećirović, kojem je nakon preuzimanja dužnosti prva posjeta unutar Bosne i Hercegovine bila Memorijalnom centru u Potočarima i ‘Majkama Srebrenice’, poručio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima kojima raspolaže.

Tokom razgovora Emir Suljagić je prezentirao glavne izazove sa kojim se suočava Memorijalni centar u Potočarima, kao i započete projekte, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA