12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Brammertz: Potvrđeno da u BiH nije bio građanski rat, već međunarodni sukob

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz izrazio je zadovoljstvo konačnom presudom Apelacionog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić te Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Brammertz je naglasio da je presudom ponovno potvrđeno da se u BiH nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob.

– Ova presuda je pokazala da u BiH nije bio građanski već međunarodni sukob u kojem su učestvovala i politička vodstva susjednih zemalja, u ovom slučaju konkretno Beograda. Ponovno ističem da se ovdje radi o individualnoj kaznenoj odgovornosti vojnog i političkog vodstva, u ovom slučaju rukovoditelja obavještajnih službi –  kazao je Brammertz, prenosi Al jazeera.

Apelaciono vijeće odbacilo je i navode iz žalbi Simatovića i Stanišića, a prihvatilo je žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Presudom su proglašeni krivima za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini – u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu te za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu kao i za ubistvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992.

Brammertz je kazao da je posebno zadovoljan činjenicom da je konačnom presudom navedeno da su Stanišić i Simatović bili dio UZP-a, što je i bio jedan od glavnih razloga ulaganja žalbe na prvostepenu presudu iz 2021. godine, prenosi Anadolija.

– Svrha UZP-a je bilo da se prisilno, trajno ukloni nesrpsko stanovništvo iz niza teritorija koje su Srbi držali u rukama i to počinjenjem djela ubistva, progona, seksualnog zlostavljanja – kaže Brammertz.

Podsjetio je da prema optužnici iz 2008. godine, UZP uključuje i tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a da je cilj UZP-a bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

– Presuda Žalbenog vijeća je potvrdila da je UZP obuhvatao mnoge dijelove BiH, ali i Hrvatske. Primijetili ste da je kazna povišena sa 12 na 15 godina zatvora za obojicu, što je dalji odraz težine zločina koje smo mi predočili kao ured tužitelja – kazao je Brammertz.

Brammertz je novinarima u Hagu, također, kazao da su u toku izricanja posljednje haške presude misli Tužilaštva sa žrtvama i njihovim porodicama, od kojih mnoge još čekaju pravdu.

– Ovo jeste posljednji postupak u Hagu, ali ostaju stotine predmeta kojima se trebaju baviti nacionalni sudovi, a mi ćemo im u narednim godinama nastaviti pružati svaku potrebnu pomoć – zaključio je Brammertz.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO