-2 C
Tuzla
02.02.2023.

CIK BiH – Posredni izbori, ovjera kandidata i kandidatskih listi za izbor delegata iz FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je razmatrala Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi za izbor delegata iz Federacije Bosne i Hercegovine u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je 18. januara imena dva kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH na potvrđivanje i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Prvi kandidat je Refik Lendo, kojeg je kandidirala grupa od 13 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba bošnjačkog naroda.

Druga kandidatkinja je Lidija Bradara, koju je kandidirala grupa od 22 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba hrvatskog naroda.

U skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, izvršene su provjere predloženih kandidatskih listi i kandidata.

U skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ovjerila predložene kandidate, s obzirom da su ispunjeni uslovi iz člana 16.,1.7,1.8 stav (1) tačka (5), 4.2 i člana 9.13 stav (1) Izbornog zakona BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je 18. janaura 2023. godine kandidatske liste za izbor delegata iz Federacije Bosne i Hercegovine u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na potvrđivanje i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Ukupno je dostavljeno 13 kandidatskih listi.

Za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda dostavljeno je šest listi na kojima se nalazi 14 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda dostavljeno je sedam listi na kojima se nalazi 27 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon izvršenih provjera kandidatskih listi, u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ovjerila svih šest kandidatskih listi za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i svih sedam kandidatskih listi za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK.

RTV Slon /Fena

POSLJEDNJE DODANO