10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Danas je Božić, najradosniji katolički blagdan

Danas je Božić, blagdan kad kršćani slave rođenje Bogočovjeka Isusa Krista.

Božić, zajedno s Uskrsom i Duhovima, spada među tri najveća kršćanska blagdana. Središnji čin proslave Božića je misa polnoćka, a taj se porodični blagdan uglavnom slavi u krugu porodice i najbližih.

Misa polnoćka služena je u Franjevačkom samostanu Svetih Petra i Pavla u Tuzli, koju je predvodio gvardijan fra Željko Ninić. Na misi se okupio veliki broj vjernika, koji su dočekali najradosniji blagdan.

Misa polnoćka u Tuzli
Misa polnoćka u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Tuzl

Božić je jedinstveni događaj rođenja Boga-Čovjeka kojeg kršćanski svijet slavi od davnina, a riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je poslije prenesen i na sam blagdan Njegova rođenja.

Značenje riječi Božić kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog – Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Božić je dan kad je Svemogući Bog postao djetešce da nas ne prestraši i ne premaši, da nas k sebi privuče, pa je Isus zato sveprisutni i bliski Bog. Sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti pa iz njega struje odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.

Kolektiv RTV Slon svim vjernicima želi čestit Božić uz najljepše želje da ga provedete u blagostanju i s najmilijima.

Vezane vijesti:

Katolici slave Badnji dan, kiti se božićno drvo, spremaju kolači…

Vezane vijesti

TUZLA