-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Dio taksi prijevoznika u Tuzli podigao cijene vožnje po pozivu

S Novom godinom, stigla su i nova poskupljenja. Među prvima, poskupljenje svojih usluga najvili su pojedini taksi vozači u Tuzli. S prvim danom Nove godine, za građane Tuzle je poskupjela vožnja taksijem po pozivu, koju sada, umjesto četiri, plaćaju pet maraka za vožnju do tri kilometra. Iz Udruženja Tuzla taxi, koji su podigli cijene svojih usluga, tvrde da su za to postojali brojni razlozi.

„Većina putnika ne opravdava poskupljenje, govoreći da je pojefitinilo gorivo. Gorivo pojefitini nekih 10-20 feninga, ali i taksi prijevoznici lože pelet, kupuju u marketima u kojima nema popusta, poskupjelo je održavanje vozila, cijene guma, dijelova, usluge mehaničara, pranje vozila je doseglo nekih 10-12 KM, a ni od čega taksi prijevoznici nisu izuzeti“, kazao je za RTV Slon Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla taxi.

Iako razumiju taksi vozače, građani uglavnom negoduju na novo poskupljenje. Nezadovoljni su i poskupljenjem drugih vrsta javnog prijevoza.

„Cijene padaju goriva, a oni ne snižavaju. Kad je poskupilo gorivo, autobus poskupio, a plin nije, a oni voze na plin. Prošlo mjesec dana, oni opet poskupili, pa pitam što sad, kaže poskupio plin.. a na osnovu čega je ono dok nije plin“.

„Ja izbjegavam da se vozim taksijem, ali nisu trebali, trebali su ostaviti iste cijene. I autobus je skup, naročito za nas penzionere. Ja kupujem dnevnu kartu po potrebi, evo odoh sad u Gornju Tuzlu i karta će me koštati 3,50 KM u jednom pravcu“.

„Previše je skupo, nije samo taksi, sve ostalo, pogotovo ko ima mala primanja“.

„Ne vozimo se, skup je i ovaj gradski prijevoz, jedna stanica 3,50 KM, većinom idemo pješke“.

S druge strane, od poskupljenja usluga ograđuju se iz drugog Udruženja taksista. Tvrde da za nove cijene nema opravdanja.

„Mi nismo ni kada je cijena bila preko 3,80 podizali cijene. Trpili su i vlasnici firmi i vozači. Gorivo je došlo na neku normalniju cijenu i ne vidimo razloga da podižemo cijene kad građani sastavljaju jedva kraj s krajem“, kazao je Anto Krešić, predsjednik Udruženja taksi prijevozničkih firmi grada Tuzla i Čaršijski radio taksi.

Krešić tvrdi da, iako trenutno taksi vozači nemaju veliku dobit zbog trenutnih cijena goriva, ipak ne planiraju korigovati cijene u narednom periodu.

„Mi idemo na kvanitet kroz kvalitet. Pokušavamo prevesti što više putnika uz kvalitetan odgovor i kroz to nadomjestimo izgubljene zarade, nije to u stopostonom kapacitetu, ali za sad radimo i mislimo da ćemo opstati“, dodao je Krešić.

Neim Husić, sagovornik s početka naše priče, dodaje da postoji mogućnost vraćanja cijene na staru, ukoliko dođe do pada cijene goriva.

„Postoji ta mogućnost, mi taksi prijevoznici se najviše tome radujemo. Mi smo čak pisali iz Udruženja jedan dopis federalnom ministarstvu da se mi taksi prijevoznici izdvojimo iz akciza, da se ne mora uključiti na sve građane na sva vozila, međutim nismo dobili nikakav odgovor“, rekao je Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla taxi.

Odgovor ne dobijaju ni drugi građani Bosne i Hercegovine, koji se, u moru poskupljenja, pitaju, kako nastaviti živjeti u vremenu kada cijene konstano rastu, a plate, uglavnom, ostaju iste.

Vezane vijesti

TUZLA