10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Do kraja godine 11 mladih ljudi pokreće vlastiti biznis u Tuzli

11 mladih osoba iz Tuzle uz pomoć Investicijske fondacije IMAPKT pokrenut će vlastiti biznis. Među njima je i Lejla, koja će u augustu otvoriti edukacijsko rehabilitacijski kabinet.

„ Edukacijsko rehabilitacijski kabinet koji će biti osnovan u Tuzli je prvi takav u našem gradu i na području TK i što je jedna posebna inovativnost i prilika za svu djecu i roditelje, a bit će usmjeren na djecu sa razvojnim i stečenim teškoćama ali će biti i prilika za sve roditelje da imaju mjesto za savjetovanje“, istakla je Lejla Kišić, aplikantica.

Osim Lejle, još 26 mladih osoba izrazilo je želju za pokretanjem biznisa. U protekla dva mjeseca zajedno su prošli i poduzetničku obuku IMAPKT fondacije, ali samo njih 11 došlo je do finalne prezentacije ideja.

Ono što je bitno spomenuti da je današnja prezentacija samo kraj prvog dijela podrške poduzetnicima i da oni sada ulaze u dugoročni mentoring gdje ćemo ih podržati u toj start up fazi ali svakako i u scale fazi“, rekla je Senaid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije IMPAKT.

Pokretanje biznisa danas predstavlja veliki izazov jer sa sobom nosi određene finansijske rizike. Iz tog razloga, investicijska fondacija za podršku biznisima izdvaja do pet hiljada KM, a osim finansijske pruža i mentorsku pomoć.

“ Ovo je dokaz da ovakav pristup sveobuhvatne podrške razvoju poduzetništva I funckioniše. Mi finansijsku podršku stavljamo na posljednje mjesto prioriteta. Ključna je ta obuka, taj mentorski pristup posebno kada su na početku, kada nemaju iskustva, kada nemaju kontakata potrebno im je u tim trenucima pomoći”, navodi Đozo.

U realizaciji programa, pomoć je došla i sa gradskih I kantonalnih nivoa vlasti, ali i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 11 lokalnih zajednica.

“ Mladi su nam u fokusu I sve ćemo uraditi da pomognemo mladima da im budemo partneri kako bi registrovali djelatnost I ostali u našem gradu, obezbijedili sredstva za život I poslovanje I unaprijedili privredni razvoj, ekonomski razvoj I društveni razvoj našeg grada”, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

“ Bitno je podržati razvoj mladih ideja I poduhvata u cilju ostanka u našoj državi. Ono što je bitno je mi ovdje imamo prezentacije ideja I ono što je važno je da ćemo podržati najkvalitetnije I najaktuelnije biznise”, navodi Damir Gazdić, minister za kulturu, sport I mlade Tuzlanskog kantona.

U protekle tri godine koliko Investicijska fondacija IMPAKT realizuje ovaj projekat 90 posto biznis ideja je realizovano. Sve mlade osobe koje imaju poslovne ideje ne trebaju biti obeshrabrene ako danas njihove ideje nisu podržane, jer će ovakvi projekti biti nastavljeni i u budućnosti, poručeno je sa finalne prezentacije poslovnih ideja.

Vezane vijesti

TUZLA