Domaća ili kupovna jaja? Evo u čemu je stvarna razlika

Jaja su nezaobilazna u svakoj kuhinji, ali nisu sva ista. Sve češće se raspravlja o tome koliko se domaća jaja razlikuju od onih iz prodavnice. Evo šta je stvarna razlika:

1. Ljuska i žumance: ne sudite po boji
Boja ljuske (smeđa ili bijela) zavisi isključivo od vrste kokoške, a ne od kvaliteta. Žumance, međutim, otkriva kako se kokoška hranila. Domaća jaja često imaju tamnije, narandžasto žumance jer kokoške jedu travu i insekte. Kod industrijskih se boja može “podesiti” hranom s dodanim pigmentima.

2. Ukus: osjećate li razliku?
Neki tvrde da su domaća jaja ukusnija – posebno kada se prže. Tada dolazi do izražaja kremastija tekstura i bogatiji ukus, što se povezuje s prirodnijom ishranom kokoški. No, u kolačima i kuhanim jelima razlika je često neprimjetna.

/ANKETA/ Da li ste ikada bili u iskušenju da pregledate partnerov mobitel bez njegovog prisustva?

3. Hranjive tvari: prednost za domaća jaja
Jaja iz slobodnog uzgoja mogu imati više omega-3 masnih kiselina i vitamina D, ali razlike nisu drastične. Prednost je i u manjoj izloženosti hemikalijama, iako su industrijska jaja u EU pod strogom kontrolom.

4. Svježina: lakše do svježih domaćih
Jaja s pijace često su svježija jer dolaze direktno od proizvođača. Kupovna jaja mogu stajati danima u skladištima. Trik: potopite jaje u vodu, ako pluta, vjerovatno je staro.

5. Cijena: kvaliteta košta
Industrijska jaja su jeftinija jer dolaze iz masovne proizvodnje. Domaća su skuplja, ali često dolaze iz boljih uslova uzgoja.

Vezane vijesti

RADIO SLON