2 C
Tuzla
03.02.2023.

Elektrotehnika u BiH – Usvojeno 15.000 evropskih i međunarodnih standarda

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta za elektrotehniku (BAKE) Mustafa Musić izjavio je da je ta organizacija zaslužna što je u BiH dosad u oblasti elektrotehnike usvojeno više od 15.000 evropskih i međunarodnih standarda i standardizacijskih dokumenata.

– Iako nismo članica Evropske unije usvojili smo i 95 posto CENELEC standarda pa s ponosom možemo reći da s tim u vezi ukorak pratimo Evropu. Time direktno doprinosimo kompanijama u BiH kako proizvodnim, tako i uslužnim, da svoje proizvode i usluge rade po međunarodnim standardima i na taj način budu prisutne i konkurentne na evropskom i svjetskom tržištu – dodao je Musić.

BAKE je na prigodnom skupu održanom u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine predstavio rezultate rada ostvarene u proteklim godinama i odao priznanje zaslužnim pojedincima i kolektivnim članovima.

Medalje BAKE u 2023. godini dobili su akademici Božidar Matić (posthumno) i Zijo Pašić, Plakete kolektivne članice BH Telekom, JP Elektroprivreda BiH, Elektroprenos BiH i Institut za standardizaciju BiH, a Zahvalnice 11 pojedinaca.

BAKE je osnovan u maju 1996. godine, a kao udruženje i pravno lice registrovan je 2004. godine. Član Međunarodne komisije za elektrotehniku (IEC) postao je 1997. godine.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO