-0 C
Tuzla
22.04.2024.

EP pred usvajanjem ZVSP-a kojim se poziva na nediskriminaciju konstitutivnih naroda u BiH

Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se sljedeće sedmice u Strasbourgu na prvoj plenarnoj sjednici 2023. godine na kojoj će se, među ostalim, održati rasprava i glasanje o godišnjem izvještaju o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP).

Navedeni izvještaj pripremio je predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister, a u njemu zastupnici uzimaju u obzir geopolitički položaj EU-a i predlažu mjere za osnaživanje njegove sigurnosti.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istaknula je da je izvještaj usredotočen i na zbivanja na zapadnom Balkanu, sopćeno je iz njeiznog ureda.

Što se tiče BiH, Klub zastupnika EPP-a predložit će amandman kojim se pozdravlja odluka Vijeća da BiH dodijeli status kandidata.

Zahvaljujući amandmanima zastupnice Zovko, izvještaj poziva i na provedbu izbornih reformi u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, a što je sadržano i u Ustavu BiH, navodi se u saopćenju.

“U ovim izazovnim vremenima moramo procijeniti europske obrambene sposobnosti. U izvještaju sam naglasila da bi obrambene sposobnosti EU-a trebale biti kompatibilne i komplementarne s NATO-om, koji je i dalje najznačajniji jamac sigurnosti u Europi”, naglasila je Zovko.

Dodala je da je to, također, i jedna od poruka nedavne zajedničke deklaracije o suradnji EU-a i NATO-a.

Zovko se u svojim ostalim amandmanima osvrnula na transatlantsko partnerstvo, stanje na južnom Kavkazu i europskom južnom susjedstvu.

O godišnjem izvještaju ZVSP-a raspravljat će se u utorak, a glasanje će se održati u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA