5 C
Tuzla
02.04.2023.

Farmeri će proljetnu sjetvu obaviti na kredit

Halil Serdarević iz Kalesije da bi prehranio 20 grla stoke koliko ima na svojoj farmi, sjetvu mora obaviti na 12 hektara zemljišta. Kako kaže cijene goriva i mineralnih đubriva jesu niže, ali su cijene sjemenskog materijala veće, te će proljetna sjetva opet biti preskupa.

Već sam naručio kukuruz gnojivo još nisam, čekamo pad cijena, tako su nam najavili, malo je nafta opala, kukuruz je od 165, 25 hiljada zrna, to je nenormalno poskupilo, za nas neki će moći kupiti neki će manje zasijati neki više” ističe Halil Serdarević, farmer.

Pomoć za proljetnu sjetvu federalne Vlade i ove godine je izostala. Farmeri čekaju isplatu poticaja za četvrti kvartal prošle godine, te su prinuđeni sjetvu obaviti na kredit.

I taj četvrti kvartal nam predstavlja problem, koji bi nam dosta olakšao situaciju da ga dobijemo na vrijeme. Uzdamo se u poljoprivredne apoteke, koje će nam možda dati tu robu da mi posijemo, pa da mi njima vratimo novac, kada nam daju poticaje, eto to nas je sve do sad čupalo na neki način“ kaže Merim Zenunović, farmer.

Za dvadesetak dana farmeri ulaze i u drugi poticajni kvartal ove godine, a isplate kao i Programa novčane podrške za 2023. godinu nema. Iz Udruženja proizvođača mlijeka TK ističu da nisu optimisti da bi Program uskoro mogao biti donesen, ali su zadovoljni predloženim Nacrtom programa novčanih podrški na federalnom nivou. Ukoliko bude usvojen došlo bi do povećanja poticaja sa 0.34 na 0.41. fening po litru proizvedenog mlijeka.

S tim da damo naznaku da to ne bi iskoristili otkupljivači smanjivanjem cijene mlijeka, jer podsticaj država koja daje proizvođačima, je poticaj ne samo nama faremrima, već svim građanima FBiH iz razloga da možemo imati jeftinije mlijeko u marketima za naše građane.” ističe Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK

Obzirom da je na federalnom nivou donesen tek Nacrt programa novčanih podrški za ovu godinu, farmeri će tražiti sastanak sa kantonalnim premijerom, kako bi se pronašao način što hitnije isplate poticaja za ovu godinu. Takođe, kantonalnoj Vladi bit će predložene i neke nove poticajne mjere za farmere, koje bi doprinijele povećanju proizvodnje mlijeka.

Naša muzna grla koja su se svih ovih godina finansirala po muznom grlu, da sada pokušamo sa našim premijerom i ministarstvom da prebacimo na proizvodnju litra mlijeka, što bi bilo dosta pravednije i rentabilnije možda čak i više novca bi ostajalo u ministarstvima, kada bi podsticali po litru mlijeka” ističe Eldin Glibanović,predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK

Od resornog kantonalnog ministarstva traže i da se zadrži poticaj na uvoz junica, jer doprinosi povećanju stočnog fonda i proizvodnji mlijeka, te da se izmjene određeni uslovi za obavljanje zdravstvenog pregleda muznih grla. Još jedan od zahtjeva farmera je da se divlja svinja proglasi štetočinom, kako bi se njen lov obavljao tokom cijele godine, obzirom da nanose ogromne štete na usjevima poljoprivrednika.

POSLJEDNJE DODANO