10 C
Tuzla
30.05.2024.

/FOTO/ Preko 100 medijskih profesionalaca sa Zapadnog Balkana na skupu u Tirani

Projekat Media for All organizirao je regionalnu konferenciju pod nazivom „Neovisno novinarstvo je bitno“ u Tirani 9. i 10. marta. Preko 100 novinara/ki, urednika/ca, međunarodnih i regionalnih stručnjaka i stručnjakinja i predstavnika/ca učestvovalo je u diskusijama i panelima tokom ova dva dana.

Uvodne govore održale su Mia Marzouk, zamjenica Šefa misije, Britanska ambasada u Tirani i Larisa Halilović, ekspertica za međunarodni razvoj i voditeljica tima Media for All.

Kroz različite interaktivne sesije, konferencija se fokusirala na prikazivanje priča i perspektiva žena i mladih u medijima Zapadnog Balkana.

Novinarke i novinari su podijelili svoja iskustva i priče o učinku postignutom kroz obuku, mentorstvo i umrežavanje i razmatrali osnovne vrijednosti medijskih profesionalaca/ki na lokalnom i međunarodnom nivou. Pored integriteta, tačnosti i zaštite ljudskih prava, istaknuto je da su solidarnost, saradnja i empatija neophodni za poboljšanje položaja žena i mladih u redakcijama i izvan njih.

Konferencija je bila i prilika da se istakne značaj i dostignuća prisutnih medija, uz jasnu opredijeljenost za kontinuiranu praksu etičkog novinarstva u najboljem interesu svojih zajednica, usprkos izazovima sa kojima se mali lokalni mediji svakodnevno suočavaju.

Program Media for All podržao je 139 lokalnih medija širom Zapadnog Balkana tokom perioda od tri godine. Pomogao je u izgradnji vještina, kapaciteta i otpornosti neovisnih medija i osnažio preko 1600 medijskih profesionalaca da proizvode kvalitetan, relevantan i rodno osjetljiv sadržaj koji uključuje novu i nedovoljno zastupljenu publiku, uključujući žene, mlade i marginalizirane grupe, zajedno dopirući do 17 miliona korisnika putem interneta.

 Program Media for All finansirala je Vlada UK, a implementirao ga je konzorcij predvođen British Council, zajedno sa Thomson Fondacijom, BIRN-om i INTRAC-om.

Konferencija u Tirani organizirana je u partnerstvu sa British Council projektom Media for Youth.

 

Vezane vijesti

TUZLA