32 C
Tuzla
17.07.2024.

/FOTO/ Završeni radovi na pružnim prelazima u Živinicama

Završeni su radovi na uređenju i izgradnji dva modernizovana pružna prelaza u Gradu Živinice. Radi se o pružnom prelazu na Križaljci koji je rekonstruisan i modernizovan, te o izgradnji potpuno novog modernizovanog pružnog prelaza na putu Šerići – Suha.

Na navedenim pružnim prelazima do sada je bila pasivna zaštita, a sada je urađena aktivna zaštita, odnosno navedeni pružni prelazi su osigurani savremenim automatskim signalno-sigurnosnim uređajima sa polubranicima.

Projekat u cjelosti obuhvata izgradnju šest ovakvih pružnih peralza, od čega je pet na Tuzlanskom kantonu, dva u u Živinicama i tri u Lukavcu. Projekat u vrijednosti milion i 900 hiljada KM finansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a implementira JP Željeznice Federacije Bosne i Heregovine.

Cilj projekta je unapređenje sigurnosti učesnika u saobraćaju. S obzirom da je pušten u promet i novoizgrađeni most na rijeci Spreči, na putu Ljubače – Suha i sada navedeni izgrađeni pružni prelaz sa aktivnom zaštitom stepen sigurnosti svih učesnika u saobraćaju u ovom dijelu Živinica je znatno povećan.

Vezane vijesti

TUZLA