U moru kulinarskih trikova koji svakodnevno kruže internetom, s vremena na vrijeme pojavi se onaj koji uistinu mijenja svakodnevne navike u kuhinji. Upravo takva metoda, jednostavna i gotovo nevjerovatna, postala je hit na društvenim mrežama, jer omogućava da oljuštite tvrdo kuvano jaje bez imalo muke, prljanja ruku i s potpunom preciznošću.
Trik se oslanja na upotrebu obične staklene čaše i malo hladne vode, a rezultat je savršeno oguljeno jaje koje se gotovo samo oslobađa svoje ljuske. Tajna je u načinu na koji voda prodire između ljuske i bjelanca dok se čaša lagano, ali energično protresa.
Tokom tog kratkog postupka dolazi do mikro-pukotina koje omogućavaju da se ljuska odvaja brzo i ravnomjerno, bez potrebe za dodatnim guljenjem ili grebanjem.
Metoda najbolje funkcioniše kada je jaje tvrdo kuhano i ohlađeno neposredno nakon kuhanja, jer tada voda lakše prodire u prostor između ljuske i unutrašnjosti.
Ono što ovu tehniku čini posebno privlačnom jeste činjenica da ne zahtijeva nikakve dodatne alate, vještinu ili vrijeme. Sve što je potrebno jeste da jaje stavite u čašu s hladnom vodom, pokrijete otvor dlanom i protresete nekoliko sekundi.
Kada izvadite jaje, primijetit ćete da se ljuska odvaja gotovo sama od sebe, ostavljajući kuhinju čistom, a vas bez nerviranja.
Uz praktičnost i brzinu, vrijedi podsjetiti i na nutritivnu vrijednost jaja, koja su mnogo više od osnovne namirnice za doručak. Bogata proteinima, vitaminom D, B12 i holinom, jaja doprinose zdravlju mozga, mišića i cjelokupnoj energiji organizma.
Ovaj jednostavan trik tako ne samo da olakšava pripremu obroka, već dodatno podstiče uključivanje jaja u svakodnevnu ishranu. Sledeći put kada kuhate jaja, isprobajte ovu metodu – možda će i vaša kuhinja postati još jedno mjesto gdje male promjene donose veliko zadovoljstvo.
Čitajte još:
Stare sijalice skrivaju visoke račune: Koliko košta rasvjeta nakon poskupljenja struje?
Učestali ugrizi zmija u BiH, ograničene zalihe seruma i upozorenje građanima na oprez