32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Grad nanio štetu građanima, nove padavine danas i sutra

Vremenske prilike tokom prošle sedmice bile su ekstremne u svakom pogledu. Ekstremna vrelina nadvila se nad Bosnom i Hercegovinom, a rekordne vrijednosti temperatura zamalo su oborene, jer su prosječne vrijednosti bile tek za 0.5 stepeni Celzijusa niže od rekordnih za ovo doba godine. Kako ističu meteorolozi velike količine nakupljene energije uslijed vrućina i oblaci koji su se nadvili iznad Tuzlanskog kantona rezultirali su pojavom grada koji je u nekim dijelovima zemlje dostizao i veličinu jajeta. Šteta je prouzrokovana, većinom, na privatnoj imovini.

„Najteže je prošla općina Doboj Istok, gdje su pretrpljene veće štete. I gdje je u 20:30 sati proglašeno stanje prirodne nesreće uslijed djelovanja olujnog vjetra, kiše i grada.“ – istakao jeza RTV Slon Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Službe i građani idalje trebaju biti na oprezu, jer i u narednim danima ne očekuje se stabilizacija vremena.

„Na svu sreću posustaje taj intenzitet, ali atmosfera je idalje nestabilna, idalje postoje veliki izgledi za formiranje lokalnih nepogoda na području TK i u takvim okolnostima moramo u narednim danima biti spremni na slične scenarije. Međutim intenzitet je dosta oslabio i ne očekujemo isti scenarijo kao u danima vikenda.“  – potvrdio je za RTV Slon Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

„Mislim da opet trebamo se spremati za ove pojave, jer će prema našim procjenama, predviđanjima, biti sve učestalije. Jer, vidite kako su dani vreli i onda dolazi do akumiliranja tih padavina u atmosferi i pojavi grada, tako da trebamo raditi na protugradnoj zaštiti i podizati protugradnu zaštitu na području Tuzlanskog kantona.“ – dodaje Jovanović.

Krupniji grad zaobišao je istočnije dijelove Tuzlanskog kantona, kao što su Čelić i Sapna, dok su uz općinu Doboj Istok štete u poljoprivredi pretrpjeli i proizvođači sa područja Gračanice i Živinica. Grad je nanio štetu u voćarstvu, na plastenicima i privatnoj imovini. Na ulicama Tuzle, javljale su se posljedice začepljenja sistema odvoda oborinskih voda, kao i oborenih stabala. No, predah stiže tek za vikend, kada se očekuje nova stabilizacija vremena.

„Prema kraju sedmice atmosfera će se lagano stabilizirati i sve su manje šanse za padavine od četvrtka i u danima predstojećeg vikenda izgledi za padavine su dosta mali.“ dodaje Krajinović.

Na stanovništvu ostaje da se bori, jer kako kažu u Kantonalnoj upravi civilne zaštite prostora za poboljšanje protivgradne zaštite ima, a najščešća prepraka su finansijska sredstva.

 

Vezane vijesti

TUZLA