-0 C
Tuzla
29.01.2023.

Gradska uprava: Potpisani Ugovori sa neprofitnim organizacijama za 2023. godinu

U Gradskoj upravi Tuzle danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli i načinu korištenja sredstava iz Budžeta Grada za 2023. godinu, između Službe za kulturu, sport mlade i socijalnu zaštitu i neprofitnih organizacija koje se finansiraju direktno iz gradskog budžeta.

“Danas smo potpisali ugovore sa 15 nevladinih organizacija i udruženja, koji pokrivaju različite djelatnosti života i rada građana. Organizacije koje djeluju na području Tuzle veoma su značajne za našu administraciju i građane. Na sebi svojstven i zakonom zasnovan način, našim sugrađanima pružaju dodatne usluge koje su prijeko potrebne. Mi već dugi niz godina realizujemo ove aktivnosti, iako u pojedinim slučajevima izvorno nismo nadležni, ali smo na terenu uvidjeli da postoji potreba za ovom podrškom nevladinom sektoru, odnosno našim građankama i građanima.

Mi smo tu svesrdno uzeli učešća kako bi nadomjestili nedostajuća sredstva za pojedine potrebe koje se ne finansiraju dovoljno od strane izvorno nadležnih, viših nivoa vlasti. Recimo za djecu oboljelu od dijabetesa, za nabavku najnovijih senzora koji bezbolno mjere nivo šećera u krvi i javljaju tu informaciju, a kako bi se djeca sa dijabetesom pravilno tretirala. Time se u velikoj mjeri povećava kvalitet života naših sugrađana. Primjer su i sportski klubovi, sportska društva. Na primjer Udruženje za zaštitu životinja “Nirina”, uz čiju pomoć smanjujemo broj pasa lutalica. Tu su zatim penzioneri, mladi, Crvenikrst/križ, gdje smo također povećali sredstva koja su veoma značajna, posebno za starije osobe, kroz projekat Njega u kući. Povećali smo iznos sredstava za “Sigurnu kuću” i Udruženje građana „Vive žene“ Tuzla, za Narodnu kuhinju “Imaret” i ponosni smo na to.

Grad Tuzla i na ovaj način pokazuje da je odgovoran svim građanima koji su u stanju socijalne, zdravstvene ili bilo koje druge potrebe koja će njihov život učiniti boljim. To ćemo nastaviti i u budućem periodu.
Truditi ćemo se da bude u još većem kapacitetu i izdvojimo još veća sredstva, kako bismo obuhvatili veći broj naših građana, napravili iskorak i učinili kvalitet njihovog života i zdravlja još kvalitetnijim“, – izjavio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

Ugovore o dodjeli i načinu korištenja sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu danas su potpisali predstavnici organizacija koje se finansiraju direktno iz gradskog budžeta, a to su: Crveni križ/krst grada Tuzla, Udruženje HO “Merhamet” za Narodnu kuhinju „Imaret“, Udruženje za zaštitu životinja “Nirina”, Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece s dijabetesom „Novi horizonti“, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost u Tuzlanskom kantonu Grad Tuzla, Udruženje građana „Vive žene“, Udruženje penzionera/umirovljenika, Vijeće mladih, UG “Kuća plamena mira”, Sportski savez grada Tuzla, OKK „Sloboda“, KK Jedinstvo, Aero klub Tuzla.

Ugovor o dodjeli i načinu korištenja sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu između Službe za kulturu, sport mlade i socijalnu zaštitu i RSD „Sloboda“ Tuzla biti će naknadno potpisan.

POSLJEDNJE DODANO