20 C
Tuzla
01.12.2023.

Helez-Heappey: Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje važnost snažne i jedinstvene BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je nakon današnjeg prijema britanskog ministra odbrane Jamesa Heappeya u Sarajevu, izjavio da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od ključnih spoljnopolitičkih faktora i prijatelja BiH.

Helez je kazao da je posjeta dogovorena krajem marta na Schuman forumu u Briselu, te da je britanski ministar ispunio obećanje.

– Danas smo imali važne razgovore oko bitnih pitanja za državu BiH i njene euroatlantske integracije. Zahvalio sam ministru na ukupnoj pomoći koju je Ujedinjeno kraljevstvo tokom proteklih godina pružalo OSBiH i zahvaljujući njihovoj pomoći, OSBiH su danas respektabilane i mnoge jedinice unutar OSBiH su u potpunosti u skladu sa standardima NATO saveza – kazao je Helez.

Britanski ministar odbrane za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva James Heappey naglasio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosan i dugoročan partner BiH i prepoznaje važnost snažne i jedinstvene BiH, ne samo za BiH nego i za zapadni Balkan.

-I u vrijeme kada su vrijednosti poput slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta pod napadom kakvim jesu u Ukrajini, jako je važno da snage koje vjeruju u te vrijednosti stanu i podrže ih što snažnije. Radijemo se saradnji sa vama, saradnji naših oružanih snaga, kao i budućoj saradnji – kazao je ministar Heappey.

Najvaljeno je da će u nastvaku saradnje dva ministarstva, ministar Helez na osnovu poziva posjetiti Veliku Britaniju i London.

Vezane vijesti

TUZLA