21.7 C
Tuzla
23.03.2023.

“HO HORIZONTI” Tuzla: Inicijativa Mir sa ženskim licem nastala kao odgovor na isključenost žena iz politike

Inicijativa Mir sa ženskim licem nastala je kao odgovor na isključenost žena iz politike tranzicijske pravde te neosjetljivost tih politika na štetu i patnju žena u ratu i poraću.

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem od 2013. godine, podižu svijest o ženama u kulturi sjećanja i važnosti njihove uloge.

Udruženje “HO HORIZONTI” Tuzla, koja je jedna od koordinirajućih organizacija Inicijative skupa sa Fondacijom “Lara” Bijeljina, najviše djeluje na području Tuzlanskog kantona.

U Gračanici 10.03.2023. u 11:00 časova u sklopu projekta „Mir sa ženskim licem u lokalnoj zajednici“ održana je prezenaciju Inicijative, projekcija filma „One umiru drugi put“ i predstavljanje kampanje „100 žena – 100 ulica po ženama“.

Na aktivnosti pokrenuto je i pitanje o problemu nepostojanja ulica sa ženskim predznakom u gradu Gračanica. Ovom aktivnosti proširile smo priču o Inicijativi i motivisale učesnice da razgovaraju o važnosti uloge žena u kulturi sjećanja jer se o ovim temama, u malim lokalnim zajednicama kao što je Gračanica, rijetko govori.

Cilj ove aktivnosti bio je predstaviti i promovisati Inicijativu Mir sa ženskim licem s posebnim osvrtom na lokalni kontekst te podići svijesti o ulozi žene u kulturi sjećanja.

POSLJEDNJE DODANO