23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Investicije u energetiku u BiH: Objavljen poziv za dostavu projekata

USAID je objavio poziv za dostavu projekata za investiranje u energetski sektor.

Radi se o USAID-ovom regionalnom projektu “Investicije u energetiku”, kojem je cilj poboljšati sigurnost, pouzdanost i efikasnost snabijevanja energijom u regionu kroz unapređenje ulaganja prije svega privatnih subjekata, u sve segmente energetskog sektora.

“Projektni tim će sarađivati s međunarodnim finansijskim institucijama (MFI), bankarskim sektorom, investitorima i korisnicima kako bi se odabranim projektima koji su tehnički, ekonomski i ekološki održivi omogućilo sprovođenje u djelo”, navedeno je u pozivu.

Projekt će se fokusirati na unaprjeđenje investicionog potencijala ekološki prihvatljive proizvodnje, prenosa i distribucije toplotne i električne energije, na centralizovane sisteme grijanja, vodosnabdijevanja i sanitacije, kao i na unaprjeđenje energetske efikasnosti stambenih i poslovnih zgrada.

“Geografski fokus projekta će biti na Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Gruziji, Grenlandu, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a moguće i u drugim zemljama iz regije u kojima bi investicioni projekt, bilo posredno ili neposredno, mogao koristiti prethodno nabrojanim zemljama korisnicama USAID podrške”, pojašnjeno je.

Projektnom timu treba da se dostave početne informacije o potencijalnim projektima koji će se uzeti u razmatranje za izradu studija predizvodljivosti i izvodljivosti, i naknadna savjetovanja u vezi sa transakcionim uslugama.

Projekti za dalju procjenu biće izabrani na osnovu konkursa.

Generalno, minimalni iznos investicije projekta je 10 mil USD, s tim što će se, kao posebni slučajevi, razmatrati i projekti ispod 10 mil USD, ukoliko postoji dovoljno interesovanja od strane međunarodnih finansijskih institucija.

RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA