26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

ISTRAŽUJEMO: Da li je potrebna depolitizacija školstva?

U Bosni i Hercegovini politika je već odavno duboko ukorijenjena u svim sferama života. Od najranijih dana građani ove države susreću su se političkim uplitanjem u njihov život od obrazovanja, zdravstva, rada do svakodnevnog života. Već odavno stručnjaci smatraju da se politika treba izbaciti iz sistema obrazovanja, koje je u velikoj mjeri ispolitizirano. Većina uposlenika u školama direktno ili indirektno ovisi o politici. Danas se u školama biraju školski odbori, direktori, pedagozi i drugo nastavno osoblje, na osnovu pripadnosti političkoj partiji. U zemljama EU vrednuju se rezultati rada i svaka vlast stoji iza uspješnog čovjeka, tamo nema ni mandata ni politike.

Da li bi obrazovni sistem u našoj zemlji bio uspješniji, bolji, kvalitetniji ukoliko bi se direktori škola i drugo nastavno osoblje birali na osnovu sposobnosti, a ne političke podobnosti?

Popunjavanjem upitnika pomozite nam da damo odgovor na ovo pitanje.

Za popunjavanje upitnika neće vam trebati duže od dvije minute. Dajemo vam i mogućnost da svoje iskustvo podijelite javno u našoj priči uz garanciju da će, ukoliko to želite, vaš identitet biti zaštićen.

Vezane vijesti

TUZLA