0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Iz BIHAMK-a pozivaju na oprez:Otežano odvijanje saobraćaja

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije i Kulen Vakuf-Klisa). Iz istog razloga saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Blagaj Japra-Budimlić Japra u mjestu Suhača. Otežano, jednom trakom, zbog klizišta saobraća se na regionalnom putu Razboj-Rudanka, na lokalitetu prevoja Ljeskove vode.
Pretežno mokar kolovoz i povećana opasnost od odrona i klizišta, karakterišu ovoga jutra saobraćanje u Bosni i Hercegovini. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagoženu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.
Zbog redovnog servisiranja tunela Grab, 25.Novembar i Vis za saobraćaj je zatvarena dionica autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica. Saobraća se dvosmjerno, desnom stranom autoputa, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.
Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart  u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.
Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), Semizovac-Olovo (Čevljanovići-Nišići) i Bihać-Kamenica.
Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.
Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:
AUTOCESTA A-1
Lepenica-Tarčin, zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25.novembar i Grab za saobraćaj  je zatvorena desna strana dionice autoputa A-1 Lepenica – Tarčin. Saobraća se u dvosmjernom režimu rada lijevom stranom autoputa, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.
Zenica-Sarajevo, zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-5
Bihać-Kamenica, zbog sanacionih radova radnim danima od 07 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).
M-6
Grude-Prispa, zbog radova na izgradnji Južne obilaznice (Izgradnja kraka prema Ljubuškom) povremeno se saobraća jednom trakom.
M-17
Jablanica-Mostar, zbog sanacionih radova (kod restorana „Zdrava voda“) saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara).
M-18
Živinice, zbog sanacionih radova vozila se preusmjeravaju na bajpas, obostrano uz magistralni put.
Semizovac-Olovo (dionica Čevljanovići-Nišići), zbog radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila od 08 do 17 sati povremeno se saobraća jednom trakom.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.
M-20
Foča-Goražde, zbog većeg klizišta kod mjesta Filipovići saobraća se otežano, jednom trakom.
REGIONALNI PUTEVI:
R-428 Ravno-Zavala, zbog radova na dionici Ravno-spoj sa magistralnim putem M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.
R-444 Podlugovi- Breza, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-444 Vareš Majdan, zbog neophodnih radova u vremenu od 07:30 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Malešići-Bioča, zbog izvođenja sanacionih radova,  saobraća se usporeno.
R-455a Svatovac- Živinice, zbog sanacionih radova (dionica Suha-Barice)od 07 do 15 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-456 Humci-Jasenice, zbog sanacionih radova od 07 do 17 sati (radnim danima) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-456b Priboj-Teočak (Bilalići) zbog sanacionih radova od 07 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-460 Gračanica-Srnice, zbog sanacionih radova na dionici Doborovci-Srnice od 07 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Vezane vijesti

TUZLA