Problemi s probavom mogu se ublažiti jednostavnim promjenama u ishrani, a gastroenterolog Mikhail Yakubov ističe da je prvi korak upravo ono što stavljamo na tanjir odnosno šta naša crijeva uzimaju.
Prema njegovim riječima, kivi je pravi “skriveni adut” za zdravlje crijeva jer sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna te enzim aktinidin, koji podstiče probavu. Dovoljno je pojesti jedan do dva kivija dnevno.
Još jedna namirnica koja može pomoći je zobena kaša, bogata beta-glukanom, vlaknom koje omekšava stolicu. Zdjela obične zobene kaše za doručak može biti odličan početak dana.
Yakubov preporučuje i chia sjemenke, koje upijaju višestruko više vode od svoje težine, formirajući gelastu masu koja olakšava prolazak stolice. Dovoljno je dodati jednu do dvije kašike u jogurt, vodu ili smoothie i pustiti ih da odstoje desetak minuta.
Kafa može podstaći rad crijeva, ali s njom treba biti umjeren. Špinat je također koristan jer sadrži magnezijum koji pomaže dotok vode u crijeva, a bogat je i vlaknima i željezom, što je posebno važno ako je zatvor povezan s anemijom.