10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Košarac: Opravdana primjena niže carinske stope kod uvoza električnih i hibridnih vozila

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je opredjeljenje Vijeća ministara BiH da usvoji Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odlukom je propisano da carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, bude smanjena sa 15 odsto na pet odsto za hibridna vozila te sa pet odsto na nula odsto na automobile na električni pogon.

Košarac je istakao da je ovim obezbijeđen kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila i u 2023. godini.

– Na ovaj način nastavljamo primjenu ranije donesene odluke. Kontinuirano smo pratili efekte primjena niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila. Odluka se pokazala opravdanom jer zvanični podaci govore da je povećan uvoz i interes građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila – kazao je Košarac.

Odluka je usvojena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a osnovni cilj je stimulacija kupovine električnih i hibridnih vozila.

– Masovnija upotreba ekološki prihvatljivih vozila značajno će uticati na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine, ali i bezbjednost saobraćaja – naglasio je Košarac.

Napomenuo je da odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Vanjskotrgovinske komore BiH te da je kreirana u skladu s obavezama prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA