25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Košarac: Unaprijediti vanjskotrgovinski promet roba životinjskog porijekla

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je na razgovor direktora Ureda za veterinarstvo BiH Sašu Boškovića u vezi s aktuelnim temama i unapređenjem vanjskotrgovinskog prometa roba životinjskog porijekla.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o dosadašnjim aktivnostima kada je u pitanju mogućnost izvoza crvnog mesa iz BiH na tržište EU. Naglašeno je da BiH do 30. aprila ove godine treba da dostavi audit timu Evropske komisije odgovore na dva dodatna pitanja iz akcionog plana u vezi s ispunjavanjem preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa u EU.

S tim u vezi, Košarac je zatražio od Ureda za veterinarstvo BiH da u najkraćem roku obavi konsultacije s Veterinarskim institutom Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, u cilju interlaboratorijskog povezivanja sa referentnom laboratorijom iz Austrije.

Sagovornici su razmotrili modalitete za nastavak uvoza svinjskog mesa i žive stoke iz Srbije, odnosno iz regiona koji nisu zaraženi afričkom svinjskom kugom.

– S obzirom na činjenicu da mi iz Srbije, odnosno iz regiona koji nisu pogođeni afričkom svinjskom kugom, već uvozimo gotove proizvode od svinjskog mesa, razgovarali smo o načinu kako da omogućimo uvoz žive stoke u BiH iz pomenutih regiona u Srbiji – istaknuo je Košarac.

Košarac i Bošković podržali su aktivnosti i produktivnu saradnju s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, s fokusom na unapređenje vanjskotrgovinskog prometa roba životinjskog porijekla.

– Ukoliko nadležna entitetska ministarstva i poslovne zajednice iz Republike Srpske i Federacije BiH iskažu potrebu za izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o veterinarstvu BiH, referišući se na obrasce za kontrolu zdravstvene ispravnosti proizvoda životinjskog porijekla (Obrazac 2A i Obrazac 2B), Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će takve zahtjeve tretirati na adekvatan način i uputiti ih u dalju proceduru – naveo je Košarac.

Košarac i Bošković osvrnuli su se i na pitanje adekvatne kadrovske osposobljenosti Ureda za veterinarstvo BiH na graničnim prelazima na kojima se vrši promet roba.

– Naš fokus u narednom periodu bit će na graničnom prelazu Bratoljub između BiH i Srbije. Cijeneći izuzetan značaj ovog graničnog prelaza, dogovorili smo zajedničke aktivnosti kako bismo imali najoptimalnija rješenja kada je u pitanju adekvatna kadrovska osposobljenost Ureda za veterinarstvo na ovom graničnom prelazu – poručio je Košarac.

Sagovornici su na današnjem sastanku ponovo ukazali na važnost otklanjanja i sprječavanja mogućih oblika koruptivnih ponašanja na graničnim prelazima.

Košarac je istaknuo da je od ključne važnosti podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i ohrabrivanje građana, posebno privrednika, da se aktivno uključe u sve oblike sprječavanja ove pošasti.

– Ponovo pozivam sve građane, a posebno domaće privrednike, da nam budu partner u borbi protiv potencijalne korupcije, te da se obrate nadležnim službama i Uredu za veterinarstvo BiH ukoliko imaju pritužbe na rad graničnih veterinarskih inspektora u smislu njihovog eventualnog nezakonitog djelovanja. Zajedničkim djelovanjem moramo doći do cilja, a to je nulti stepen tolerancije na korupciju – naglasio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vezane vijesti

TUZLA