15 C
Tuzla
01.06.2023.

Milion komada rasadnog materijala za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru

Puštanjem na tržište milion komada presadnica raznog povrća, kojeg proizvodi Udruženje Bosper i firma Plant. d.o.o zvanično je počela sezona sadnje povrća u plastenicima. Očekuje se da će tokom aprila i maja biti distribuirano preko milion presadnica povrća za proizvodnju u plastenicima i za proizvodnju povrća na otvorenom polju. Kvalitet ovih presadnica odavno su prepoznali poljoprivrednici širom BiH.

Ima naroda kod nas pravi, bliže nama dole, ali ovaj nama je je sigurniji imaju dobre paradajze i stvarno budu dobri” kaže Begza Hrnjić, poljoprivrednica iz Zvornika

Radi se o presadnicama povrća čije zdravstveno stanje kontrolišu federalne institucije, a pored ovog rasadnika postoje još dva u BIH. Zahvaljujući njihovom radu rasad se ne uvozi u BIH.

Mi smo svojim trudom i radom pokazali da je moguće napraviti značajnu priču da se radom obezbijedi ili zadovolji veći dio vlastite potrebe ili evo kao mi u potpunosti, čak rasad iz BIH izvozi se u okolne zemlje i dalje u Evropu” ističe Adnan Hodžić, direktor firme Plant d.o.o Tuzla

Ovaj vidi poljoprivredne proizvodnje spremna je podržati i Vlada Tuzlanskog kantona, obzirom da je sve više poljoprivrednika, koji svoje aktivnosti usmjeravaju u plasteničku proizvodnju.

Proizvodnja presadnica značajna je grana poljoprivredne proizvodnje samim time što se radi o jednom velikom broju, milion za 6000 proizvođača, kako fizičkih tako i pravnih licaOno što je nadležnost ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede TK je poticati poljoprivrednu proizvodnju u zatvorenim prostorima tj.plasteničku i stakleničku proizvodnju” ističe Fedahija Ahmetović, ministar poljoprivrede TK

Irfan Halilagić, premijer TK rekao da će se pokušati naći jedan dio sredstava kako bi tu plasteničku proizvodnju podržali na pravi način odnosno sve one koji budu htjeli da se time bave da Vlada kantona stane iza njih kao proizvođača”

Udruženje Bosper osnivač je firme za proizvodnju presadnica, koja je u svom dosadšnjem radu distribuirala preko 25 miliona presadnica povrća.

Udruženje je akumuliralo određena razvojna sredstva, preko milion KM, koja u narednom periodu planira da uloži u razvoj poljoprivrede, ali u razvoj kapaciteta tuzlanskog područja za privlačenje fondova EU” rekao je Rasim Tulumović, predsjednik Skupštine Udruženja BosPer

Obzirom da su prinosi u plastenicima nekoliko puta veći nego u proizvodnji na otvorenom, a samim tim veći su i prihodi, sve su pretpostavke da će proizvodnja u zatvorenom prostoru postati budućnost velikog broja poljoprivrednika.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!