16 C
Tuzla
26.05.2024.

Multimedijalni projekt “Nestajanje” predstavljen publici u Doboju

Umjetnici iz Tuzlanskog kantona i Republike Sjeverna Makedonija u okviru multimedijalnog projekta „Nestajanje“, autora Branislava Lukića Luke, predstavili su dobojskoj publici izložbu minijatura „ Kvadratna božanstvenost“ akademske likovne umjetnice Valentine Ilijevske te promociju knjige poezije književnice Minele Moranjkić Ćosić.

Posjetitelji su imali priliku uživati u neuobičajenoj vrsti promocije, gdje su autorice, uz moderiranje multimedijalnog umjetnika Branislava Lukića, odgovarale na pitanja iz oblasti kulturnog stvaralaštva i života uz aktivno učešće prisutnih.

Predstavljena je i video projekcija projekta „Nestajanje – Tišina moćnija od ćutanja“, kojeg, uz pomenutog Lukića, potpisuje akademski likovni i grafički umjetnik Denis Dugonjić a prema istoimenoj poemi književnice Minele Moranjkić Ćosić. U projektu su učestvovali poznati tuzlanski akademski glumac i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, Irfan Kasumović kao i kamerman Izudin Salibašić sa kadrovima kule Gradina Srebrenik.

Valentina Ilijevska rođena je u Skoplju, članica je Društva likovnih umjetnika Makedonije i Grupe Lucido, kao i Izvršnog odbora Međunarodnog vijeća za spomenike i lokalitete. Sudjelovala je u brojnim likovnim kolonijama, a pored Doboja, svoje radove je izlagala u Tuzli i Lukavcu. „Njen stvaralački postupak je karakterističan i lako prepoznatljiv što je upravo bitan segment suštine vrijednosti ove „kvadratn e božanstvenosti“ koja se može poistovijetiti sa malim stvarima koje svijet čine vrijednim“ – kazano je u recenziji izložbe minijatura.

Uz Valentinu, književnica Minela Moranjkić Ćosić predstavila je posljednji uradak „Tajne grofa Miškina“ čije uredništvo potpisuje poznati književnik Emir Sokolović.

Mineli je ovo treća samostalna knjiga, uz ranije objavljena djela, zbirku poezije „Cesta za nigdje“ i roman „Savršeno istempirana nesreća“. Članica je Grupe Lucido i dobitnica brojnih nagrada iz oblasti književnosti u BiH i regiji. Koautor je u desetak zbirki proze i poezije, recenzent i lektor kolegama književnicima. Po profesiji je diplomirani novinar.
„Tajne grofa Miškina“ je ogoljena istina o mentalnom sklopu društva u koje živimo i civilizacije koja nam se beskrupulozno nameće“, kazao je Lukić u recenziji ovog djela.

Nakon umjetničkog dijela večeri, održan je okrugli sto o temi „Kulturno naslijeđe i priroda (klimatske promjene)“, čiji su predavači Snežana Svetlana Šešlija i Valentina Ilijevska. PR projekta je novinarka Edina Salkić a urednik Denis Dugonjić. Druženje učesnika nastavljeno je predstavljanjem turističkih potencijala Doboja, Tuzle i Lukavca a posjećen je i novootvoreni adrenalinski park u Doboju, nakon čega je razgovarano o mogućnostima saradnje između pomenutih gradova.

Cjelokupni projekat održan je u organizaciji UG „Topeer“ Doboj, Europlus Doboj, Adrenalin park Doboj i Grupe Lucido.

Vezane vijesti

TUZLA