16 C
Tuzla
26.05.2024.

U Centru za kulturu Tuzla predstavljen projekat “Tragovi zaborava”

Ovo je još jedan u nizu projekata u realizaciji Grupe Lucido a u organizaciji Udruženja “Edukativno razvojno- istraživačkog centra” (ERIC) Tuzla.
Program je započeo projekcijom filma “Nestajanje” čiji je idejni tvorac i realizator Grupa Lucido na čijem je čelu multimedijalni umjetnik Branislav Lukić Luka. Pored Lukića autori filma su Denis Dugonjić, Minela Moranjkić Ćosić, a recital u okviru filma izveo je glumac Irfan Kasumović. Druženje se nastavilo obraćanjem književnice Minele Moranjkić Ćosić i recitiranjem poezije iz njene posljednje zbirke poezije “Tajne grofa Miškina”.
Prisutnim se obratio i poznati tuzlanski književnik i član Grupe Lucido, Nihad Mešić River. Uvijek raspoloženi Mešić, osim recitiranja poezije i skretanja pažnje na važnost očuvanja i prirode kao kulturno-historijskog nasljeđa, tuzlanskoj publici predstavio je gosta umjetnika koji je ovim povodom stigao iz susjedne Hrvatske – Alen Redžović alias Ražnja Brejnkuršlus.
U sklopu programa prisutni su mogli pogledati izložbu 30 fotografija čiji su autori Branislav Lukić Luka, Samir Zahirović i Denis Dugonjić sa motivima baziranim na turističkim potencijalima BiH.
Za selekciju i postavku izložbe zaduženi su bili istoričari i kustosi Centra za kulturu Tuzla, Senad Begović i Goran Karišik.
Da sve mora imati svoj začin koji uokviruje cijelu priču pobrinuli su se Mirza Sitarević i Branislav Lukić Luka te umjetnik iz Bijeljine, Aleksandar Simić izvevši muzičko poetski performans “Nestajanje”.
Fotograf projekta Denis Dugonjić, te moderator istog i PR Grupe Lucido Edina Salkić, pobrinuli su se da događaj ostane zabilježen kao trag u vremenu. Projekat “Tragovi zaborava” podržali su Grad Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.
Druženje se nastavilo u Jazz Caffe-u Tuzla na jubilarnoj 20-toj Riverijadi čiji je domaćin bio Nihad Mešić River, na kojoj su učešće uzeli pjesnici iz TK i Bijeljine dok su u drugom dijelu večeri posvećenoj poeziji prisutni uživali u promociji književnog i muzičkog stvaralaštva Alena Redžović iz Dubrovnika. Još jednom je dokazano da različitosti mogu odlično da funkcionišu i da daju odlične rezultate. Tamo gdje je umjetnost, tamo je i emocija.

Vezane vijesti

TUZLA