9 C
Tuzla
21.04.2024.

Narodna kuhinja „Imaret“ Tuzla očekuje više donacija nakon ukidanja plaćanja PDV-a na doniranu hranu

Već 25 godina, Timi je jedini obrok koji pojede tokom dana, onaj kojeg dobije u tuzlanskoj Narodnoj kuhinji. Zbog lošeg zdravlja ne može raditi, a s obzirom da nema nikakvih primanja, u kuhinju mora dolaziti svaki dan.

„Da nema Narodne kuhinje ja ne bih imala šta jesti, nemam nikakvog primanja. Meni Narodna kuhinja dobro dođe i ovom narodu što je ovdje, to je uhar, jedno kuhanje, pa Bože moj. Da mi nije Narodne kuhinje, ovaj hljeb uzmem, šta bih ja jela“, priča nam Tima Alić, korisnica Narodne kuhinje „Imaret“ Tuzla. 

A pored Time, narodna kuhunja nahrani još mnogo gladnih usta. Kuhari tuzlanske Narodne kuhinje dnevno pripreme skoro tri hiljade obroka. Za jedan dan, potrebno im je više stotina kilograma namirnica.

„Danas nam je na jelovniku grah i meso. Za to nam je danas potrebno za 2.880 obroka, 250 kg graha i 430 kg mesa“, kaže za RTV Slon Mirsad Bundić, šef kuhinje u Narodnoj kuhinji „Imaret“ Tuzla. 

Većina ovih namirnica su donacije. Iako Narodna kuhinja dobija oko pola miliona KM od vlasti za svoj rad, to je nedovoljno, jer godišnje treba skoro tri miliona. Zbog toga su donacije neophodne.

„Firme sa Tuzlanskog kantona su naši donatori, to su veliki trgovački centri iz TK, odnosno iz BiH, firme, građevinske firme, firme koje rade i egzistiraju na području TK i oni su naši donatori, odnosno najvećim dijelom Narodna kuhinja radi zahvaljujući ovim firmama odnosno našim donatorima“, istakla je Mensura Husanović, direktorica RO „Merhamet“ Tuzla. 

Sada, iz Narodne kuhinje očekuju i više donacija, s obzirom da je izmjenama Zakona ukinuto plaćanje PDV-a na doniranu hranu. Ranije su velike kompanije čak i uništavale hranu pred istek roka, jer je to bilo jefitinije nego plaćati porez, pa je tako ne smeću završavalo 400 hiljada tona hrane. Primjena ovog zakona osigurat će da hrana dođe do onih kojima je najpotrebnija.

„Naravno da će nam puno značiti, odnosno našim donatorima i samim tim mi očekujemo povećanje broja donacija jer fime neće morati plaćati PDV, pa tako sada mogu donirati više robe za taj PDV koji su do sada plaćali“, navodi Husanović za RTV Slon. 

Pravilnik o primjeni Zakona o PDV-u je jučer i dopunjen čime počinje provođenje usvojenog zakona kojim se donacije hrane oslobađaju plaćanja poreza. Inače, političari u oba Doma državnog Parlamenta jednoglasno su podržali ukidanje PDV-a na doniranu hranu, što će ostati upamćeno, jer takvo jedinstvo u bh. politici skoro da nikada nije viđeno.

Vezane vijesti

TUZLA