13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Naučni rad tuzlanskih psihijatara dobio nagradu u Austriji

Naučni rad tuzlanskih psihijatara i profesora Univerziteta u Tuzli dobio je prestižnu nagradu austrijskog Udruženja za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

Rad ”Bosanska ratna siročad – Mentalno zdravlje u poslijeratnom vremenu” objavljen je u julu 2023. god u prestižnom američkom stručnom časopisu ”Journal of Neurological and Mental disorders”, jednom od časopisa iz oblasti neurologije i psihijatrije sa najdužom tradicijom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj rad bazira se na podacima iz doktorske disertacije prof. dr. Nermine Kravić pod mentorstvom prof. dr. Izeta Pajevića, a objavljivanje članka nastalo je zajedničkom saradnjom psihijatara iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Španije.

Veliki doprinos u izradi ovog člana svojom stručnošću dala je prof. dr. Kanita Dervić, koja radi na Medicinskom fakuletetu univerziteta u Beču, Austrija.

”Rad je predložen za godišnju nagradu ”Ernst Berg”  iz oblasti socijalne psihijatrije koju dodjeluje Udruženje dječijih i adolescentnih psihijatara u Austriji, te smo 22. marta 2024. godine obavješteni da smo nagrađeni prvom nagradom kao jedan od dva najbolja članka objavljena u 2023. godini”, objašnjava profesorica i psihijatrica prof.dr. Nermina Kravić.

Navedeni članak ima dvostruku vrijednost; predstavlja nastojanje da se objektivnim , naučnim metodološkim postupcima napravi procjena psiholoških posljedica koju je rat ostavio na mlade naraštaje. Takođe, značaj ovog rada je što je okupio domaće i psihijatre koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a sada su uspješni u svijetu i žele svojim iskustvom i stručnošću pomoći naučni progres u Bosni i Hercegovini. To je primjer dobre saradnje domaćih i eksperata koji sada žive i rade u inostranstvu (dijaspore) sa ciljem poboljšanja kvaliteta, stručnog i naučnog unapređenja i razmjene znanja i iskustava.

Dodjela nagrade obavit će se 25. aprila u mjestu Pöllau bei Hartberg u Austriji, na Generalnoj skupštini Udruženja dječijih i adolescentnih psihijatara Austrije. Dodjeli nagrade prisustvovat će autorica članka prof. dr. Nermina Kravić, koja će predstaviti rad, prezentirati našu zemlju i zahvaliti stručnom odboru Udruženja.

Vezane vijesti

TUZLA