15 C
Tuzla
07.06.2023.

Nešić s Varhelyijem i Johansson: Jačanje saradnje s EU i ispunjavanje preporuka na evropskom putu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas boravi u radnoj posjeti Briselu, koju je započeo odvojenim sastancima s komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i komesarkom EU za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.

U fokusu razgovora ministra Nešića i komesara Varhelyija bio je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza sigurnosnog sektora u ovoj oblasti. Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa sigurnosnim agencijama EU.

Nešić je naglasio da je za sigurnu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.

– Dogovoreni politički cilj Vijeća ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome ophodi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar sigurnosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata, a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – kazao je Nešić.

Nešić je informirao komesara Varhelyija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu sigurnosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EUROPOL-om u Hag.

Također, razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i sa ovom EU agencijom.

Sa komesarkom Johansson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratku migranata u zemlje porijekla. Nešić je naglasio da je BiH opredijeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama zapadnog Balkana i s Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Takođe, razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma, kao i saradnje i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!