10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Nezavisni sindikat zdravstva TK: 90% korisnika naših usluga, zahvalno i zadovoljno pruženim uslugama!

Nakon učestalih verbalnih i tendencioznih napada na Javne zdravstvene ustanove i radnike zaposlene u zdravstvu, te jednostranog iznošenja u medijima neprovjerenih informacija, radi istinitog i pravilnog informisanja javnosti i korisnika naših usluga, Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu TK-a obavještava javnost o sljedećem:

Javne zdravstvene ustanove su nosilac i glavni oslonac pružanja zdravstvenih usluga građanima TK-a i šire. U Javnim zdravstvenim ustanovama na području TK-a, godišnje se obavi više od 12,5 miliona pregleda i usluga što je značajno više po broju stanovnika u odnosu na okruženje. Istovremeno, taj posao obavlja 1000 radnika uposlenih u zdravstvu na 100.000 stanovnika, što je značajno manje od broja uposlenih u našem najbližem okruženju, a da ne govorimo o standardima koji važe za zemlje EU.

U ovom trenutku na području TK-a, po standardima koji važe u zdravstvenim sistemima u svijetu, nedostaje više od 400 ljekara i 1000 medicinskih sestara. Nedostatak osoblja pokušavamo nadoknaditi entuzijazmom i zalaganjem radnika zaposlenih u zdravstvu a nedostatak opreme ( čija je nabavka obaveza osnivača po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti), pokušavamo nadoknaditi kroz angažman naših radnika i izvan redovnog radnog vremena.

Nažalost, liste čekanja su boljka svih zdravstvenih sistema na svijetu i nemoguće je u isto vrijeme primiti na pregled više pacijenata. Generaliziranje ocjene o radu zdravstvenih ustanova i radnika zaposlenih u njima je nedopustivo, s obzirom da imamo pokazatelje da je više od 90 % korisnika naših usluga, zahvalno i zadovoljno pruženim uslugama. Konstruktivne kritike će uvijek dobro doći radi popravke sistema, međutim neprovjerene činjenice i neistinite informacije od strane neodgovornih pojedinaca i medija, će izazvati neopravdan strah i bojazan kod korisnika naših usluga i time će najviše štete nanijeti samim građanima. Zakon o pravima i obavezama pacijenata detaljno opisuje koja su to prava i obaveze naših pacijenata a svaki pojedinac koji radi u ovom sistemu ima svoje ime i prezime , i ukoliko prekrši svoje radne obaveze dolazi na tapet podnošenja prijave i pokretanja postupka protiv istog.

Radi istinitosti informisanja naših pacijenata, moramo iznijeti samo jedan od podataka, a to je da Vlada Federacije BIH zbog neuplate u Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH i neizvršavanja svojih obaveza duguje iz svog budžeta više od milijardu KM zdravstvenom sistemu.

Nezavisni sindikat zdravstva već duže vrijeme upozorava nadležne da je neophodna reforma Javnog zdravstevnog sistema, po principu iznalaženja novih načina finansiranja ( da građani ne budu jedini koji finansiraju javni zdravstveni sistem) i da je neophodno izvršiti popunjavanje sistema mladim i kvalitetnim kadrovima. Nezavisni sindikat zdravstva je stalno izložen kritikama, zato što se zalaže da osigurano lice ima pravo da dobije zdravstvenu uslugu u Javnim zdravstvenim ustanovama a da njegovo pravo izbora bude da li će on dobiti uslugu u privatnoj zdravstvenoj ustanovi a ne da to bude uslovljeno nedostatkom kadra, opreme i sl.

Ovim putem pozivamo sve naše građane da ne nasjedaju na neprovjerene informacije i tendenciozno i neistinito objavljene priloge od pojedinih medijskih kuća i natpisa i komentara pojedinaca na društvenim mrežama. Uništavanje Javnog zdravstvenog sistema ovakvim postupcima će proizvesti najviše štete za same pacijente, jer bez reformisanog sistema zdravstvene zaštite u bliskoj budućnosti će zdravstvene usluge moći dobiti samo oni koji budu imali dovoljno novaca da plate usluge, i ovaj sistem Javne zdravstvene zaštite će pretvoriti umjesto Bizmarkovog modela zasnovanog na međusobnoj solidarnosti u čisto tržišni ( Američki ) sistem Javnog zdravstva.

 

Vezane vijesti

TUZLA