31 C
Tuzla
19.07.2024.

Nove izborne tehnologije bit će testirane i u Tuzli

Konferencija „Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse u Bosni i Hercegovini“ održana je danas u Sarajevu u organizaciji USAID-a u saradnji sa CIK-om i Koalicijom civilnog društva „Pod lupom“. Cilj događaja je upoznati izborne aktere u BiH sa novim izbornim tehnologijama planiranim za našu zemlju, prateći donošenja zakonskih izmjena.

Zakonske izmjene od 26. marta ove godine službeno su postavile pilotiranje izbornih tehnologija kao novu karakteristiku izbornog procesa u BiH i otvorile vrata za uvođenje i testiranje raznih tehnologija.

“Za pilot-projekat optičkih skenera i automatizirani prijenos rezultata koji podržava USAID, Centralna izborna komisija je izabrala 145 biračkih mjesta, a ovaj projekat će se implementirati u saradnji sa šest općinskih, odnosno gradskih izbornih komisija. To su Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Za pilot biometrijske identifikacije i autentifikacije koji podržava OSCE odabrali smo Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine.” – istakla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

Hadžiabdić je dodala da su za pilot biometrijske identifikacije, koje podržava OSCE, odabrali Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Dalje, za pilot identifikacije birača i njihove autentifikacije, te bržeg transfera rezultata s biračkih mjesta, koji podržava delegacija EU-a, identificirano je 165 biračkih mjesta i deset općina, odnosno gradova: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Domaljevac-Šamac, Sanski most i Zvornik.

„Vrlo sam sretna što mogu najaviti da USAID podržava jedan od ovih pilot projekata kroz naš projekat „Podrška izbornom integritetu“. Pokrenut je u januaru 2024. godine, četverogodišnji je projekat vrijedan 5.5 miliona dolara, pruža sveobuhvatnu podršku slobodnim i fer izborima u BiH usklađenim sa međunarodnim standardima i najboljim praksama. Pored ovog novog tehnološkog pilot projekta USAID će podržati CIK, općinske izborne komisije i biračke odbore u procesima nadzora i provedbe izbora.“- ističe Courtney Chubb, direktorica Misije USAID u BiH

Vezane vijesti

TUZLA