18.9 C
Tuzla
22.06.2024.

Novinari iz TK odali počast ubijem medijskim radnicima u Palestini

Predstavnici medija odali su počast ubijem novinarima u Palestini. Okupljanje novinara upriličeno je i u Sarajevu, Banja Luci, Zenici i drugim bosanskohercegovačkim gradovima. Na ovaj način se Udruženje BH novinari pridružilo kampanji zaštite svih novinara i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze rizikujući svoje živote kako bi svijetu prenijeli istinu o dešavanjima na tom području.

Medijski radnici u Pojasu Gaze nose prsluke sa oznakom “press” kako bi se pokazalo da su novinari, zaštićeni međunarodnim pravom. No, umjesto zaštite, ova oznaka je postala meta. Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas ubijeno je najmanje 99 medijskih radnika. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92.

„Izgubili su život u želji i namjeri, izvršavajući svoj profesionalni zadatak da svijetu prenesu istinu šta se zapravo tamo događa. Mnogi su poginuli prilikom snimanja, neki u skloništima, neki sa porodicama, svjedoci smo da su stradale čitave porodice pojedinih kolega. Zašto se to događa? U ratu nažalost niko nije zaštićen. Kolege profesionalci su samo radili svoj posao i ništa drugo“, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Novinari koji izvještavaju iz ratom zahvaćenih područja često se susreću s cenzurom, napadima, hapšenjima, izbacivanjem iz zemlje, ali nažalost i ubistvima. Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je ukupno 80 novinara, od čega 10 stranaca.

„Najteža situacija kroz koju sam prošao jeste 25. maj, kada se desila Kapija. Tada sam od trenutka pada granate do pola pet pratio cjelokupna dešavanja, od sakupljanja tijela to odlaska u bolnicu“, prisjetio se Sejfudin Koprić, snimatelj u penziji.

Nažalost, novinari nisu zaštićeni ni u miru, ni u demokratskim i ‘slobodnim’ zemljama. Novinarima su prijetnje, zastrašivanja pa čak i fizički napadi postali dio svakodnevnice i stvarnost koju žive.

„Od svih registrovanih, prijavljenih napada incidenata gdje su novinari žrtve, 90 posto su izvršioci ili naručioci ili kreatori vršioci visokih javnih funkcija. Nisu to nikakvi obični ljudi jer se uglavnom radi o nepoznatima koji su samo slijedili upute svojih političara“, kazao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Novinari u Palestini nisu stradali samo tokom ovog rata. Mnogo prije 7. oktobra, tačnije 11. maja 2022. godine ubijena je novinarka Al Jazeere, Abu Akleh, dok je izvještavala o napadima izraelske vojske u gradu Dženin. Ona je nosila novinarski prsluk i stajala je sa drugim novinarima kada je ubijena. Izrael se izvinio zbog njene smrti, ali nije priznao da su je njegove snage ubile niti osigurao da se odgovorni procesuiraju.

Vezane vijesti

TUZLA