-1 C
Tuzla
01.02.2023.

Obilježen dan formiranja 119.Mbbr. Banovići

Centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice formiranja 119/225. Muslimanske brdske brigade Banovići održana je u Željovi.  Tradicionalno druženje za Dan Brigade organizira se svake godine izlaskom na drugu lokaciju, odnosno mjesta koja su bila od strateškog značaja za Općinu u ratnom periodu. Jedno od takvih je i Željova.
119. Mbbr. Banovići formirana je 15. januara 1993. godine naredbom Komande 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i učestvovala je gotovo na svim ratištima u BiH. Kroz nju je prošlo skoro 6.000 vojnih obveznika, a pokrivala je zonu odgovornosti dugu oko 40 kilometara. Njen značaj za odbranu Banovića i Bosne i Hercegovine je nemjerljiv, zbog čega je ovaj datum uvršten na listu značajnijih datuma i događaja za Općinu.
Organizator programa obilježavanja Dana Brigade i ove godine bila je Komisija za obilježavanje značajnih datuma i događaja u saradnji sa Organizacijom demobilisanih boraca općine Banovića. U povodu 15. januara, Dana 119. Muslimanske brigade položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje je proučena fatiha i odata pošta šehidima i poginulim borcima općine Banovići.

POSLJEDNJE DODANO