17.8 C
Tuzla
26.02.2024.

Od 1. juna: Nedjeljom naplata parkinga u blizini Panonskih jezera

Naplata parkiranja nedjeljom na pet parkirališta koja gravitiraju Panonskim jezerima primjenjivat će se od 1. juna do 31. augusta tekuće godine, odluka je Gradskog vijeća Tuzla.

Očekuje se unapređenje sistema parkiranja na području Tuzle i saobraćaja u mirovanju. Krajnji cilj jeste stvaranje boljeg ambijenta svim posjetiocima i građanima Tuzle a osobito u ljetnoj odnosno turističkoj sezoni na području Grada”, kazala je Melisa Hadžiabdić, stručna savjetnica u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Riječ je o parking mjestima “Panonsko jezero – Istok”, “Parkiralište u ulici Džindić mahala”, “Parkiralište Trg slobode”, “Prigradska autobuska stanica” i “Parkiralište u ulici Atik mahala”. Kako navode iz Službe, na ovakav način će biti unaprijeđen sistem parkiranja.

Pozitivan efekat za ovakvu izmjenu očekuje se i opravdava se još praksom iz 2017. godine kada je kroz izmjene Odluke o javnim parkiralištima naplata parkinga nedjeljom”, navodi Hadžiabdić.

Odluku o naplati parkinga nedjeljom tokom ljetne sezone većinski su podržali vijećnici u Gradskom vijeću, navodeći kako ona neće imati velikog uticaja na građane Tuzle.

Pa mislim da to neće mnogo pogoditi građane Tuzle, više će imati uticaja na turiste ali mislim da imamo opravdan interes da to uradimo u narednom periodu”, rekao je za RTV Slon Anel Ibeljić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Tuzla.

Nijedno rješenje ne može se idealizirati. Ovo bi trebalo u budućem vremenu da se pokaže u praksi i kako će i na koji način funkcionisati i koliko će građani biti zadovoljni s tim rješenjem, što ne znači da se u budućnosti neće mijenjati u korist i interes građana”, istakao je Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Međutim, ima i onih koji ovu Odluku smatraju dodatnim troškom za građane koji ljetuju na Panonskim jezerima.

Malo je čudno kako ću ja objasniti svom mami i tati kada dođu na jezero i globalno građani nedjeljom da će mu još i parking naplatiti, ali razumijem svako živ uzima profit. Ono šo mi je drago je da su svi krenuli u komercijalu i pokušat će sve naplatit što je moguće i tako smo dokazali da je definitivno svima stalo da uzima novac od stanovništva”, mišljenja je Nikica Vidović, vijećnik HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Tuzla. 

Našli su priliku da nedjeljom ostvare izvanrednu dobit jer je taj dan pritisak u gradu posebno u ljetnim mjesecima i oni su našli to što po meni za građane Tuzle nije dobro”, dodaje Zoran Jovanović, samostalni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.

Primjenom naplate parkiranja nedjeljom očekuje se pozitivan efekat u smislu smanjenja saobraćajnih gužvi tokom ljetne sezone.

Vijećnici su također usvojili i Odluku kojom se građanima Tuzle u narednom periodu omogućava da u zgradi Gradske uprave vrše sve oblike novčanog plaćanja, kao i besplatno plaćanje komunalija.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA