7 C
Tuzla
01.03.2024.

Održana takmičarska večer 15. Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

U prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u srijedu 29. novembra održana je takmičarska večer 15. Festivala sevdalinke ”Sevdalinko u srcu te nosim”. Ove godine su proslavljena dva jubileja i to takmičarska večer 15. Festival sevdalinke i 5. Međunarodni festival takmičarskog karaktera harmonikaša.

Mjesec sevdaha u Tuzli započeo je sa 5. Međunarodnim takmičenjem harmonikaša 05.novembra. Festival harmonike u okviru projekta Budućnost raznolikosti Udruženja građana Eufonija je rezultirao angažovanju mladih koji su kroz razne aktivnosti promovisali izvorne narodne pjesme sevdalinke i aktivno rade na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH koji je kao takav jedinstven i prepoznatljiv u regionu.

Više od 100 izvođača svih starosnih granica, pogotovo djeca, i svi ljubitelji ove tradicionalne pjesme, obilježili su ovaj značajni Festival kako za grad Tuzlu i Tuzlanski kanton tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U nastavku projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli“ održane su interaktivne radionice, Muzikoterapija sa djecom, Javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu , početak stvaranja arhive i Kuće sevdaha i sevdalinke u Tuzli, izložba fotografija, druženje sevdalija i mnoge druge aktivnosti u kojima su angažovani mladi ljudi.

Tokom takmičarske večeri prisutnima se obratila Ramiza Milkunić,u ime domaćina i organizatora ali i kao predsjednica žirija, te ministar Damir Gazdić. Velika podrška za ovogodišnji festival stigla je i od same Vlade TK kao i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK. Na sceni je publici prelijepu sevdalinku pod nazivom „Sulejmana othranila majka“ otpjevao i prošlogodišnji pobjednik Filip Vučić.

Ovogodišnjem takmičenju još veću dozu kvalitete dao je i emintan žiri kojeg su činili predsjednik žirija Ramiza Milkunić i članovi Danilo Ninković, Jasna Hadžiselimović, Ferid Avdić i Zlatan Muratović.

Nakon prelijepe izvedbe uslijedilo je i proglašenje pobjednika iz kategorija:

PLAKETA ZA TEKST

3.mjesto Aleksandra Padrov – Ko je noćas kćeri ubr'o rosu s’ ruža

2.mjesto Vokalni ansambl Bosanke – Kad Bosanke pjevaju

1.mjesto Azur Mehmedović – Meni ne da nam

PLAKETA ZA MUZIKU

3.mjesto Rizo Koljenović – Draga moja ne čekaj me noćas

2.mjesto Dejan Škuletić – Sevdalinke pjesme stare

1.mjesto Danilo Živković – Voljelo se dvoje

PLAKETA ZA ARANŽMAN

3.mjesto Rizo Koljenović – Draga moja ne čekaj me noćas

2.mjesto Danilo Živković – Voljelo se dvoje

1.mjesto Mehmedalija Migić – Neću lažnu ljubav

PLAKETA ZA INTERPRETACIJU

3.mjesto Aleksandra Padrov – Ko je noćas kćeri ubr'o rosu s’ ruža

2.mjesto Danilo Živković – Voljelo se dvoje

Pobjednica takmičarske večeri 15. jubilarnog Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je Elmedina Laličić sa pobjedničkom sevdalinkom „Da si moja sevdah pjesma“.

Pobjednici je dodijeljenja plaketa „Safeta Isovića“. Za kraj ove divne večeri gosti su uživali u izvedbi pobjedničke sevdalinke.

Sutra počinje 15. Festival sevdalinke u Tuzli

Vezane vijesti

TUZLA