15 C
Tuzla
30.05.2024.

Održana godišnja konferencija o obuci u OSBiH

U organizaciji Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u četvrtak je u Domu OSBiH u Sarajevu održana je Godišnja konferencija o obuci u OSBiH za 2022. godinu.

Na konferenciji je sagledan nivo obučenosti komandi i jedinica OSBiH u protekloj godini, s naglaskom na ključne aktivnosti borbenih jedinica i borbene potpore, specijalističku obuku novoprimljenih vojnika i međunarodne vježbe.

– Pored niza objektivnih ograničenja koje smo imali tijekom prošle godinе, ОSBiH su uz maksimalno angažiranje svih raspoloživih potencijala, uspjele realizirati sve težišne aktivnosti obuke, na čemu im čestitam – rekao je tim povodom zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić.

Posebno je istakao obučenost i individualnu motivaciju pripadnika OSBiH, koje оstaju temeljni element spremnosti za izvršavanje zakonom dodijeljenih zadaća.

U svome obraćanju, general Mašović je podsjetio na višegodišnje nedovoljno izdvajanje financijskih sredstva za Oružane snage BiH, što predstavlja velik izazov i za proces obuke.

S ponosom je naglasio uspješno realiziranu vježbu “Kombinirani napor 22“, Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH, koja je, u okviru ocjenjivanja razine NEL-2, ocjenjena ocjenom “odlličan“, čime je postala spremnom za NATO bazen snaga, raspoloživim za mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

Na kraju konferencije doneseni su konkretni zaključci o modalitetima unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, koji se posebno odnose na maksimalnu koordinaciju svih subjekata obuke i maksimalno korištenje svih raspoloživih resursa.

Kroz proces osposobljavanja i ocjenjivanja, s ciljem dostizanja pune operativne sposobnosti, nastojat će se težiti da OSBiH stalno imaju bazen snaga iz kojeg, u kratkom vremenskom roku, sastavi OSBiH mogu biti spremni za upućivanje u međunarodne operacije potpore miru.

Na konfereniji su uručeni i certifikati za borbenu spremnost Bataljonske grupe lake pješadije te vodova vojne policije i specijalista za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), kao jedinica deklariranih za međunarodne operacije.

Konferenciji su ispred Ministarstva odbrane BiH prisustvovali zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić te pomoćnici ministra odbrane BiH – Sead Muratović, Dženan Redžo i Zoran Šajinović.

Ispred Oružanih snaga BiH prisutni su bili načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te ostali generali i zapovjednici brigada OSBiH.

Među sudionicima su bili i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, predstavnici EUFOR-a te predstavnici Ureda za odbrambenu suradnju Ambasade SAD-a u BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA